Päissään häissä

Tiedän, että erään yläkoulun opettajanhuoneessa ihmeteltiin tänä keväänä, mitä laulun sanat pienissä häissä tarkoittavat.

Yksi nuorempi opettaja tohti ehdottaa, että häissä tarkoittaa humalaa. Olla siis alkoholin vaikutuksen alaisena. Muu joukko tyrmäsi tulkinnan epäuskottavana.

Netin urbaanisanakirjassa sana on selitetty, häissä=kännissä. Nimimerkki Keisari88 jakoi tietämystään kansalle jo maaliskuun lopussa.

Minulle sanaparin suomensi ystävä, jolle merkityksen paljasti nuoremmat opiskelukaverit.

Hetken ajattelin, että olen sisäpiirissä, sitten tajusin, että olen vain keski-ikäinen.

Sen olen täti-ihmisenä itsekin huomannut, että tänä kesänä moni suomalainen artisti joikaa radiossa juomisesta.

Jaren ja VilleGallen lisäksi muun muassa Petri Nygårdin Selvä Päivä -biisissä nostetaan maljaa, jalluu kossuu ja kaljaa hölkynkölkyn.

Tästä meillä on Suomessa perinteitä.

Alkoholi on omassa roolissa, monessa suomalaisessa laulumollissa. Muun muassa Eppu Normaali ja Leevi and the Leevings ovat kuvanneet suomalaista juomakulttuuria.

Keskustelupalstoilla väki on huolissaan juomista ihannoivista lauluista. Niistä nuoriso oppii, että on viileetä (=coolia) olla kännissä. Eli vähän sama asia kuin, että hevimusiikin ystävät ovat saatananpalvojia.

Vaikka tässäkin tekstissä on käytetty on yhtä kuin -merkkiä, arjen logiikka ei taivu plussatason matematiikaksi. Kuulen biisin + juon alkoholia = humalassa laulun takia. Lauluntekijä Gösta Sundqvist suhtautui itse pidättyvästi viinaan, vaikka aiheesta lauluja tekikin.

Nuoret eivät myöskään ole idiootteja. He tajuavat ironian.

Alkoholinkosteita lauluja voi lukea vastakarvaan. Osa biiseistä siihen suoraan kannustaa. Ja mitä enemmän ihannoidaan, sitä tylsemmäksi juttu muuttuu.

Nuorison kännääminen on myös vähentynyt.

Heinäkuussa julkistetun nuorten terveystapatutkimuksen mukaan nuorten alkoholinkäyttö ja humalajuominen ovat vähentyneet. Tampereen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan myös raittiiden nuorten määrä on lisääntynyt.

Viina tietysti maistuu. Osalle paremmin kuin toisille. Ja nuorten juomisesta saa ja pitääkin olla huolissaan.

Mutta on se surkeaa, että nuora nuorten maailmaan katkeaa niin täydellisesti, että syntipukki haetaan esimerkiksi musiikista.

Sukupolvien juopaa tasoittaisi, jos aikuiset eivät kadottaisi haluaan oppia uutta. Kovin on helppo tuomita, kun liikaa käperrytään omaan koloon eikä kurkita muuta maailmaa tai tutustuta muiden mielipiteisiin.

Laiska aikuinen kuuntelee samaa musiikkia kuin kymmenen vuotta sitten, ei heitä mitään vanhaa menemään ja kertoo nuorisolle, miten asiat oikein ovat.

Lapsukaiset kuitenkin tietävät, että aikuisetkin osaavat sählätä.

Leikit on välillä niin lapsellisia, että nolottaa. Alkoholin nimestäkin saadaan vuosia kestävä kiista aikaiseksi, kun on sana, joka on ranskan kielellä eri sana kuin suomen kielellä (Savon Sanomat 15.7.2011). Lasiin siis Hienoa Cognacia.

Nuorten mielikuvitusta, rohkeutta ja värikästä kieltä toivoisikin vähän enemmän aikuisten oikeeseen maailmaan.

On se pirun tylsää, kun kaikki on yhtä stressiä. Oli sitten kyse työstä, lomasta tai pankeista.

Kirjoittaja on yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.