Päivi Räsäsen puhetta on rajusti ylitulkittu

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on poliitikko, joka ei peittele vakaumustaan. Hän puhuu avoimesti uskostaan, eikä kaihda ottamasta kantaa yhteiskunnallisiin asioihin omasta uskonkäsityksestään lähtien. Monia se näyttää ärsyttävän.

Tuorein kohu on syntynyt Räsäsen viime viikonvaihteessa kansanlähetyspäivillä pitämästä puheesta. Hän pohti, millaista on elää kristittynä maallistuneessa yhteiskunnassa. Aihe sinällään ei ole hätkäyttävä: samasta teemasta puhutaan lähes jokaisessa hengellisessä tilaisuudessa, joita tässä maassa järjestetään.

Kovin hätkäyttävä ei myöskään ole tapa, jolla Räsänen teemaa käsittelee. Jos Räsänen ei olisi ministeri ja eduskuntapuolueen puheenjohtaja, hänen sanomisistaan ei olisi tehty uutisia.

Koska Räsänen kuitenkin on ministeri ja eduskuntapuolueen puheenjohtaja, puheella on yhteiskunnallista merkitystä. Kun puheen lukee, joutuu silti kysymään, ovatko kaikki puheesta uutisia kirjoittaneet ja sitä kommentoineet lukeneet samaa puhetta. Räsäsen sanomisia on rajusti ylitulkittu.

Räsäsen kannat aborttiin, eutanasiaan, homoseksuaalisuuteen ja sukupuolineutraaliin avioliittoon ovat yleisesti tiedossa, eikä niiden toistamisessa ole mitään uutta, josta juuri nyt pitäisi kenenkään loukkaantua. Räsäsen käyttämä kieli on tosin kulmikasta. Ei esimerkiksi ole kaunista puhua teurastamisesta ja abortista samassa lauseessa, vaikka Räsänen ei–toisin kuin on väitetty–rinnastakaan aborttia teurastamiseen.

Suurin meteli on noussut tulkinnasta, että Räsänen kehottaisi kristittyjä toimimaan vastoin lakia, jos se on ristiriidassa ”Jumalan sanan” kanssa. Poliisi- ja järjestysasioista vastaavalta sisäministeriltä tällainen kehotus olisikin ennenkuulumaton ja epäilemättä harkitsematon.

Kannattaa siteerata Räsästä sanatarkasti: ”Kaikilla meillä on varmasti tullut eteen tilanteita, joissa joudumme miettimään, rohkenemmeko toimia vastoin yleistä mielipidettä tai normia, porukan painetta tai joskus jopa lakia, jos nämä ovat Jumalan sanan vastaisia.”

Jokainen voi tehdä ajatuskokeen ja ottaa sitaatista pois kolme viimeistä sanaa. Niiden tilalle voi sijoittaa oman vakaumuksensa tai omaa elämäänsä ohjaavat periaatteet. Sen jälkeen voi muistella, onko Räsäsen mainitsemia tilanteita tullut eteen. Yleensä on. Se ei kuitenkaan useimmissa tapauksissa ole johtanut siihen, että lakia olisi rikottu. Kypsään kansalaisuuteen kuuluu tällaisten ristiriitojen sietäminen.

Koska Räsänen on poliitikko, häntä olisi hyvä kuunnella niin kuin poliitikkoja kuunnellaan. Silloin joutuu esimerkiksi miettimään, ketä hän edustaa. Poliitikkona hän edustaa kristillisdemokraattista puoluetta, jonka puheenjohtaja hän on. Ministerinä hän edustaa myös hallitusta.

Tämä näyttää unohtuneen monelta. Kommenttien ja reagoinnin perusteella moni näyttää luulevan, että hän on yksi evankelis-luterilaisen kirkon johtajista ja määrittelisi puheessaan kirkon kantoja. Muuten ei voine selittää sitä, että niin moni katsoi aiheelliseksi erota kirkosta Räsäsen puheiden vuoksi. Kirkon ääni on kuitenkin paljon Räsäsen ääntä monimuotoisempi ja vivahteikkaampi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suuri ihme liikuttaa

Ruokahävikin torjunta on asennekysymys

Turkki-mielenosoitusten taustat on syytä selvittää

Menestyksen ja kasvun eväät

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.