Pärinät pois

Talouden taantuma on pudottanut bensiinin hinnan siedettävälle tasolle, joten nyt olisi polttoaineen puolesta vara taas vaikka panna rahaa kaikenlaiseen ralliin tai formuloihin.

Halventuneesta bensiinistä huolimatta ralliteiltä kuuluu ensi vuonna silti totuttua vähemmän pärinää. Tungos vähenee myös maailman formularadoilla, kun muutamat tallit luopuvat vapaaehtoisesti leikistä. Rallipuolella ovat luopumisestaan ilmoittaneet jo japanilaiset Subaru- ja Suzuki-tallit. F1-puolella vetäytyi ensimmäisenä Super Aguri, ja on saanut nyt seuraa nimekkäästä Hondasta.

Rallibisneksen hiipuminen jättää Suomeen ainakin pari nimekästä työtöntä - paluuta tehneen maailmanmestari Marcus Grönholmin ja Toni Gardemeisterin, joka hänkin ajaa kärjen vauhdissa. Formuloitten alamäki ei vielä tässä vaiheessa koske suomalaisia, vaikka radalla on ensi vuonna neljä autoa vähemmän kuin tänä vuonna.

Ilmastonsuojelijat ovat riemuissaan saastuttajiksi nimeämiensä rallin ja formula-ajojen vähenemisestä. Auto- ja moottoritehtaat eivät kuitenkaan tehneet päätöksiään synnintunnossa, vaan syy on huomattavasti proosallisempi: kun autot eivät käy kaupaksi ja kun satoja tuhansia autotehtaitten työläisiä joudutaan irtisanomaan tai panemaan pakkolomille eri puolilla maapalloa, on pakko karsia kuluja joka taholla - ja myös huviajoissa.

Harva autoteollisuuden johtaja pystyy kirkkain silmin perustelemaan tehtaitten sulkemisia, jos hänen firmansa sponsoroimat autot polttavat samaan aikaan miljoonia ja taas miljoonia euroja formularadoilla tai mutkaisilla ralliteillä.

Pieni takapakki ei tee pahaa F1-bisnekselle, joka viime vuosina on muuttunut pienen piirin mammuttimaiseksi, armottomaksi rahantekokoneeksi. MM-rallistakin on tullut viime vuosina parin huipputallin mielenkiinnoton kisa, joten myös siellä on nyt sopiva aika itsetutkiskeluun ja uusien ideoitten kehittelyyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.