Pöljä kuntauudistus

Hallituksen kuntauudistus on monin tavoin pöljä hanke.

Useiden käytännön kokemusten ja asiantuntija-arvioiden mukaan se ei lisää taloudellista tehokkuutta.

Vähemmälle huomiolle ovat jääneet kuntaliitosten järjenvastaiset vaikutukset pieniin, mutta kuntalaisten kannalta merkityksellisiin asioihin.

Kerron muutaman esimerkin.

Olen ohjannut parin vuoden ajan Nilsiän kirjastossa kokoontuvaa runoryhmää.

Ensi syksynä kirjaston käyttäminen harjoitustilana ei ole enää aikataulusyistä mahdollista. Syy on Kuopioon liittymisen myötä voimaan astunut sääntö, jonka mukaan harrasteryhmät eivät saa kokoontua kirjastossa ilman että paikalla on henkilökunnan edustaja.

Päätöstä ei ole tehty Nilsiässä.

Taustalla ovat Kuopion kaupunginkirjaston jähmeät normit, jotka vaativat kaikilta aluekirjastoilta samanlaisia käytäntöjä kuin keskuskirjastossa. Kuopion suuressa kirjastossa tälle säännölle on perustelunsa, mutta sen kaavamainen soveltaminen Nilsiään, on loukkaus paikallisia ihmisiä ja tervettä järkeä vastaan.

Pyhäselän kunnan liittyminen osaksi Joensuun kaupunkia romahdutti lasten ja nuorten musiikkiharrastuksen.

Musiikkileikkikoulutoimintaa lukuun ottamatta Keski-Karjalan musiikkiopiston järjestämä musiikinopetus lakkasi, opetus siirtyi keskuskaupunkiin ja taksat nousivat. Moni lopetti musiikkiharrastuksensa.

Karttulan Pihkainmäessä kuntaliitos Kuopioon johti siihen, että paikallisten liikuntaryhmien toiminta hiipui, kun koulun tilat tulivat maksullisiksi. Kuntaliitosneuvotteluissa kyläläisille luvattiin kompensoida salivuokrat toiminta-avustuksilla. Lupaus petettiin räikeästi.

Enon kunnan liittäminen Joensuuhun yhdenmukaisti toripaikkamaksut–Joensuun taksojen mukaan. Enolainen torielämä hiljeni ja torimyyjät siirtyivät kauppojen pihoihin.

Nyt tori ammottaa tyhjyyttään.

Venemaksujen roima korotus taas johti pöljään tilanteeseen, kun enolaiset joutuivat vetämään ennen satamassa säilyttämänsä veneet kauemmaksi rannasta maksut välttääkseen.

Monessa pienessä kunnassa kuntaliitos on merkinnyt paikallisuuden, tuttuuden ja luottamuksen tunteiden häviämistä.

Enolaismiestä siteeratakseni ”Tuossa lainaksi avaimet, palauta takaisin illalla kun lähdette” –lause on muuttunut kuntaliitoksen jälkeen muotoon ”Täytä tämä lomake ja asia käsitellään ensi maaliskuussa.”

Kiireellä valmisteltu ja lyhytnäköinen kuntauudistus vähentää kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuuksia.

Aivan vähäpätöisestä asiasta tässä ei ole kysymys, sillä kuntalaisten ja kuntahallinnon läheinen kanssakäyminen on ollut perinteisesti merkittävä suomalaisen kansalaisyhteiskunnan ominaispiirre.

Kirjoittaja on outokumpulainen esitystaiteilija ja kulttuurituottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Kirkon rahat eivättahdo riittää seiniin

Ensi joulu sai muuttaa historian!

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Kinkku kuuluu yhä suomalaiseen joulupöytään

Tähtipölyä joulukuusen ympärillä

Valistunutta uskoa

Pohjois-Savon lasten huono kunto vaatii selvityksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.