Pörssi ja moraali

Ensi viikon lopulla tulee kuluneeksi kolme kuukautta siitä, kun metsäyhtiö Stora Enso tiedotustilaisuudessaan kertoi lakkauttavansa Kemijärven sellutehtaan. Ilmoitus tyrmistytti monia, mutta kuka osasi arvata, että asia nousee alkuvuoden suurimmaksi poliittiseksi kiistaksi?

Ei päivää ilman Kemijärveä. Maanantain uutinen löytyi keskustan verkkolehdestä Apilasta. Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen vaatii, että puolueen roolia ajankohtaispolitiikan linjavetäjänä on vahvistettava. Kaikki hallituspolitiikan suuret linjakysymykset pitää puoluesihteerin mielestä käsitellä keskustan puolue-elimissä.

Esimerkkinä Korhonen käyttää Kemijärven sellutehdasta, jonka lakkauttamiseen keskustan on hänen mukaansa otettava vahva kanta.

Mikä se kanta sitten voisi olla? Korhonen viittaa keskustan puoluevaltuuskunnan joulukuussa hyväksymään lausumaan, jonka mukaan Stora Ensolla on "vahva moraalinen vastuu jatkaa Pohjois-Suomen puunjalostusta Itä-Lapissa". Korhonen siis vaatii, että keskusta puolue-elimet ottaisivat kannan, jonka mukaan Stora Enson on joko peruttava lakkautuspäätös tai sitten suostuttava myymään Kemijärven tehdas, jotta sen toiminta voisi jatkua.

Korhosen lausuntoa voi tulkita niin, että hän jälleen kerran haastaa puolueensa puheenjohtajan, pääministeri Matti Vanhasen. Vanhanen on toistuvasti vakuuttanut, että hallitus ei voi puuttua Stora Enson ratkaisuihin, vaikka valtio omistaakin kolmanneksen yhtiön osakkeista.

Todellisuudessa kyse ei kuitenkaan taida olla siitä. Korhonen tietää vallan hyvin, että totta kai hallitus halutessaan voisi puuttua Stora Enson yksittäisiinkin ratkaisuihin. Siihen tarvittaisiin ylimääräinen yhtiökokous, jossa vaihdettaisiin yhtiön hallitus. Se taas antaisi potkut toimitusjohtaja Jouko Karviselle ja päättäisi jatkaa Kemijärven tehtaan toimintaa.

Tällaista ratkaisua puoltaisi se, että Kemijärven tehdas on kannattava yksikkö. Puutakin tehtaalle löytyy yllin kyllin, vaikka Stora Enso toisin väittää.

Korhonen myös tietää, että sillä tavalla hallitus ei kuitenkaan käytännössä voi toimia. Seurauksena olisi todennäköisesti Stora Enson osakkeen arvon laskeminen. Valtion osakesalkunkin arvosta sulaisi miljardeja euroja. Osakkeen arvo laskisi, koska sijoittavat kavahtaisivat yhtiötä, jonka pitäisi toiminnassaan ottaa huomioon Suomen kansallinen aluepolitiikka, niin tärkeä asia kuin se meidän mielestämme onkin. Luottaisivatko kansainväliset sijoittavat yhtiöön, jonka strategiset linjavedot alistettaisiin keskustan puoluehallitukselle?

Koska valtio on Stora Enson mittava omistaja, se samalla on pörssin armottoman logiikan vanki. Vankilasta ei pääse ulos politiikan tai moraalin aseilla. Jotta samanlaisilta kahnauksilta jatkossa vältyttäisiin, valtion pitäisi myydä omistuksensa pörssiyhtiöistä, joissa sillä on pelkkä sijoittajaintressi.

Samalla vietäisiin Korhoselta ja muilta poliitikoilta mahdollisuudet härskiin poliittiseen teatteriin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.