Pöytä ilman leipää

Alkuun ammatinvalinnanohjausta. Jos haluat tehtäviin, joissa on takuuvarmasti töitä ja pääsee nopeasti tienesteille, ryhdy lääkäriksi tai juristiksi. Pari epävarmuustekijää urakehityksen esteenä on, eikä niistä vähäisin ole opiskelupaikan hommaaminen.

Lääke- ja oikeustieteelliseen tahtoo moni muukin kuin Sinä. Mutta kun hoidat tämän muodollisuuden, tie tähtiin on kirjoitettu.

Asiansa osaavalla lääkärillä riittää potilaita. Kun julkinen puoli tökkii, aina voi työskennellä yksityissektorilla tai peräti yksityispraktiikalla. Kun väestö ikääntyy nopeasti, asiakaskunta sen kuin kasvaa.

Työttömyystilastoista on luettavissa kansantalouden tila. Kun se on huono, eikä yrityksissä ole töitä, työttömien määrä kasvaa. Ja toisinpäin.

Lääkärien ohella oikeusoppineet ovat ammattiryhmä, joka on suhdanteista vapaa. Meni taloudessa hyvin tai huonosti, töitä on niin paljon kuin jaksaa tehdä.

Nousukaudella juristit jelppaavat vaikka siinä, minne kertyvää varallisuutta kannattaa sijoittaa. Huonoina aikoina konkurssipesien hoitaminen ei ole siihen erikoistuneille huonoa liiketoimintaa. Eräänlaista elinkeinoelämän ruumiinpesua - niin rankalta kuin termi kuulostaakin.

Juristien työmarkkinat tuntuvat viime aikoina parantuneen entisestään. Näin vanhan liiton miehen perspektiivistä yllättävälläkin tavalla.

Poliitikot ja urheilijat ovat haastaneet toisensa siitä, kuka istuu ahkerammin oikeussalissa.

Politiikan pitäisi olla enemmän yhteisten kuin yksityisten asioiden hoitamista. Urheilukentillä nuorukaisten pitäisi katsoa reilun pelin hengessä, kuka on haka.

Pitäisi ja pitäisi. Käytäntö on valitettavasti osin toinen.

Vaalirahasotkuissa politiikan uskottavuus kärsi pahan kolauksen. Mistä kaikki lähti liikkeelle? Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin (kesk.) lausumasta, että hän rikkoi tietoisesti vaalirahoituslakia, koska siitä ei saa rangaistusta.

Tapahtumat kiteytyivät Kehittyvien Maakuntien Suomi -nimiseen yhdistykseen, joka oli rahoittanut vuoden 2007 eduskuntavaaleissa useita huippupoliitikkoja useissa puolueissa sekä ehdolla ollutta entistä hiihtäjää Jari Isometsää , joka ei tullut valituksi.

Ulkoministerin paikalta tekstiviestikohun saattelemana eroamaan joutunut Ilkka Kanerva (kok.) selvittelee käräjillä, syyllistyikö hän lahjoman vastaanottamiseen hulppeita syntymäpäiviä järjestäessään.

Se on joka tapauksessa tullut näytetyksi, että Kanerva pitää tyrkyistä naisista ja näyttävistä kekkereistä.

Jos Kanerva tuomion saa, lisänimi Ike saattaa vaihtua. Poliitikkoveteraanin syntymäpaikka on Lokalahti.

Siinä sitä olisi ollut draamaa, jos Isometsästä olisi tullut KMS-rahojen vauhdittamana parlamentaarikko. Nyt oikeudessa puntaroitaisiin, hakiko tuttu lääkäri haarakäyntiä Arkadianmäelle kivunneelle ex-karpaasille apteekin tiskiltä epoa samaan aikaan kun tämä odotti lippa silmillä autossa.

Hiihtäjät ovat työllistäneet juristeja nyt kolmen vuosikymmen aikana. Niin pitkiä valmennussuhteita harvoin jos koskaan pääsee syntymään. Manchester Unitedin hiustenkuivaaja sir Alex Ferguson vahvistaa poikkeuksena säännön.

Juristeilla on töitä myös suomalaisessa jalkapallossa. Tässä tapauksessa juristin pätevyyteen ei riitä muutama viikonloppu erotuomarikursseilla vaan viisi vuotta tiiviitä oikeustieteen opintoja.

On se surkuhupaisaa, että puoli joukkueellista Rovaniemen Palloseuran pelaajia istuu leivättömän pöydän ääressä, kun heidän pitäisi taistella pisteistä pelikentällä. Toisaalla poliisi tutkii sarjasta suljetun Tampere Unitedin johdon tekemisiä. Epäily: rahanpesu. Tällaista siis on meno lajissa, joka on Suomessa liiketoimintana vaatimatonta ja menestys kansainvälisesti onnetonta.

Pienet ovat murheet Pekosella, kun KuPS:n peli ei ota juuri nyt auetakseen. Ne täytyy ratkaista muutoin kuin kalliin juristiarmadan voimin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.