Pöytätavat uusiksi

Tasavallan presidentti Tarja Halonen kommentoi viime viikolla Naton Bukarestin huippukokouksen yhteydessä hieman happamasti tapaa, jolla ulkoministeri vaihdettiin. Halosta kismitti se, että vanhat pöytätavat eivät enää olleetkaan käytössä: ministerivaihdoksesta kerrottiin hänelle ikään kuin ilmoitusasiana.

Miten kaikki menikään?

Tiedetään, että kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen otti yhteyttä Haloseen myöhään maanantai-iltana ja kertoi, että Ilkka Kanervan aika ulkoministerinä on ohi. Samalla Katainen kertoi, että hän aikoo tiistaina esittää uudeksi ulkoministeriksi europarlamentaarikko Alexander Stubbia.

Halosta näytti kismittävän juuri se, että asiasta kertoi Katainen. Oikeampi tapa Halosen mielestä olisi ollut, että soittaja olisi ollut joko Kanerva itse tai pääministeri Matti Vanhanen (kesk.)

Muodollisesti olisikin ollut. Perustuslain mukaan ministeri voi itse pyytää presidentiltä eroa tehtävästään. Jos luottamus on mennyt, eikä ministeri siitä huolimatta eroa pyydä, hänen erottamistaan voi presidentille esittää pääministeri. Puolueen puheenjohtajalle perustuslaki ei anna roolia.

Pöytätavat ovat kuitenkin menneet uusiksi sen vuoksi, että poliittinen todellisuus kulkee edellä. Presidentin rooli hallituksen muodostamisessa on nykyisin seremoniallinen. Puolueet hoitavat hallitusneuvottelut ilman presidentin panosta. Pääministeri valitaan eduskunnassa. Hallitukseen mukaan tulevat puolueet valitsevat ministerinsä, eikä nimistä - ei edes ulkoministerin nimestä - enää oikeasti neuvotella presidentin kanssa.

Kanerva-kohun aikana toinen suuri hallituspuolue eli keskusta koko ajan korosti, että asia on täysin kokoomuksen käsissä. Niin myös oli. Siihen presidenttikin joutui tyytymään

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.