Paheksunta ei riitä

Ranska on jatkanut romanien karkottamista välittämättä muiden EU-maiden tai kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen paheksunnasta. Tänä vuonna Ranskasta on karkotettu jo noin 8 000 romania Bulgariaan ja Romaniaan.

Ranska on perustellut kovia otteitaan rikollisuudella. Se onkin ainoa mahdollisuus, sillä karkotusten kohdistaminen johon tiettyyn etniseen ryhmään rikkoo räikeästi kansainvälisiä sopimuksia ja on jyrkässä ristiriidassa EU:n julkilausuttujen arvojen kanssa.

EU:n komissio suhtautui tähän viikkoon saakka maltillisesti karkotuksiin. Tyyli muuttui, kun oikeuskomissaari Viviane Redingille selvisi, että häntä on tietoisesti johdettu harhaan. Aiemmin syksyllä kaksi ranskalaista ministeriä selvitti karkotuksia Redingille. He vakuuttivat, että kyse ei ole vain romaneihin kohdistuvista toimenpiteistä.

Ranskan sisäministeriön julkisuuteen vuodettu kirjallinen määräys todistaa kuitenkin toista. Ministeriö määräsi poliisit nimenomaan romanileirien kimppuun.

Määräyksen on lukenut myös Reding, joka nyt uhkaa Ranskaa oikeustoimilla. Uhkauksille on hyvät perusteet. Komissio on vihdoin havainnut asian, jonka useimmat muut karkotuksia kommentoineet ovat oivaltaneet jo hyvän aikaa sitten: Ranska rikkoo lakia, jonka ansiosta EU-kansalaisilla on oikeus liikkua vapaasti unionin alueella.

Ranska on yksi EU:n suurista valtioista. Melko tavallista unionin historiassa on ollut, että juuri suuret jäsenvaltiot ovat selvinneet EU-lakien rikkomisesta korkeintaan nuhteilla. Nyt testataan komission ja samalla koko EU:n uskottavuutta. Jos uhkaukset jäävät puheen asteelle, se on suuri arvovaltatappio nimenomaan EU-lainsäädännölle.

Pelkkä paheksunta ei enää riitä. On otettava käyttöön järeämmät keinot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.