Paheksunta ei riitä

Ranska on jatkanut romanien karkottamista välittämättä muiden EU-maiden tai kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen paheksunnasta. Tänä vuonna Ranskasta on karkotettu jo noin 8 000 romania Bulgariaan ja Romaniaan.

Ranska on perustellut kovia otteitaan rikollisuudella. Se onkin ainoa mahdollisuus, sillä karkotusten kohdistaminen johon tiettyyn etniseen ryhmään rikkoo räikeästi kansainvälisiä sopimuksia ja on jyrkässä ristiriidassa EU:n julkilausuttujen arvojen kanssa.

EU:n komissio suhtautui tähän viikkoon saakka maltillisesti karkotuksiin. Tyyli muuttui, kun oikeuskomissaari Viviane Redingille selvisi, että häntä on tietoisesti johdettu harhaan. Aiemmin syksyllä kaksi ranskalaista ministeriä selvitti karkotuksia Redingille. He vakuuttivat, että kyse ei ole vain romaneihin kohdistuvista toimenpiteistä.

Ranskan sisäministeriön julkisuuteen vuodettu kirjallinen määräys todistaa kuitenkin toista. Ministeriö määräsi poliisit nimenomaan romanileirien kimppuun.

Määräyksen on lukenut myös Reding, joka nyt uhkaa Ranskaa oikeustoimilla. Uhkauksille on hyvät perusteet. Komissio on vihdoin havainnut asian, jonka useimmat muut karkotuksia kommentoineet ovat oivaltaneet jo hyvän aikaa sitten: Ranska rikkoo lakia, jonka ansiosta EU-kansalaisilla on oikeus liikkua vapaasti unionin alueella.

Ranska on yksi EU:n suurista valtioista. Melko tavallista unionin historiassa on ollut, että juuri suuret jäsenvaltiot ovat selvinneet EU-lakien rikkomisesta korkeintaan nuhteilla. Nyt testataan komission ja samalla koko EU:n uskottavuutta. Jos uhkaukset jäävät puheen asteelle, se on suuri arvovaltatappio nimenomaan EU-lainsäädännölle.

Pelkkä paheksunta ei enää riitä. On otettava käyttöön järeämmät keinot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.