Pahin edessä, mutta valoa jo näkyvissä

Ankeille talousuutisille tuli jatkoa maanantaina, kun muun muassa metsäjätti Stora Enso ja konepajayhtiö Metso ilmoittivat yt-neuvottelujen alkamisesta. Stora Enson yt-neuvottelujen piirissä on yli 5 000 työntekijää. Metso puolestaan aikoo vähentää reilusti yli tuhat työntekijää paperi- ja kaivosteollisuutta palvelevissa Suomen-yksiköissään. Lomautus- tai irtisanomisuhan piiriin eri yrityksissä joutui toissapäivänä yhteensä yli 10 000 ihmistä.

Metsäyhtiöiden ilmoituksia yt-neuvotteluista on sadellut loppuvuodesta alkaen. Marras-joulukuussa neuvotteluista ilmoitti UPM, tammikuussa M-real ja heti M-realin jälkeen Metsä Botnia. Stora Enson ilmoitus merkitsee, että yli puolet yhtiön Suomen työpaikoista on lomautusuhan alla. Yhtiö työllistää Suomessa noin 9 000 henkilöä.

Stora Enson ilmoitus ei tullut yllätyksenä. Erikoista on, ettei yhtiö yksityiskohtaisemmin kertonut, mitä tuotteita ja paikkakuntia yt-neuvottelut koskevat. Hienopaperin markkinatilanne on huono. Tämä tarkoittaa, että suurimmassa vaaravyöhykkeessä ovat Oulun, Kemin Veitsiluodon ja Varkauden tehtaat. Pakkaustuotteiden valmistus sen sijaan voi säästyä rajuilta lomautuksilta. Tämä johtuu myönteisistä markkinanäkymistä. Tosin pakkaustuotteissakin voi tapahtua väen vähennystä, sillä yhtiön Suomen maajohtaja Juha Vanhainen sanoi käynnistyvien yhteistoimintaneuvottelujen kohdistuvan kaikkiin tuotteisiin ja toimialoihin.

Viime päivinä ilmoituksia yt-neuvottelujen aloittamisesta on tullut tihenevään tahtiin. Maanantai oli mustin tähän mennessä. Yt-neuvotteluilla, lomautuksilla ja irtisanomisilla on laajalti psykologista merkitystä. Siksi työnantajilta toivoisi malttia, koska valoa on jo näkyvissä. Sitä toi maanantaina EU:n komission ennuste, jonka mukaan Suomi selviää talouden kriisistä muita paremmin, kun talouden perusta on hyvässä kunnossa. Suomen talous supistuu muita EU-maita vähemmän tänä vuonna ja kääntyy ensi vuonna jo kasvuun.

Myönteisin uutinen tuli eilen, kun Nordean ekonomistit ennustivat talouden syöksykierteen oikenevan jo kuluvan vuoden aikana. Suomen talous lähtee jyrkän laskun jälkeen loivaan nousuun syksyllä 2009.

Toisaalta on myös toisenlaisia ennusteita. Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Pasi Holm, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Pasi Sorjonen arvioivat, että pahin on vielä edessä (HS 20.1.). Heidän mukaansa ankein vuosi on 2010. Työttömyysaste voi käydä pahimmillaan 8-10 prosentissa. Jotta tältä vältyttäisiin, kaikki mahdolliset elvytyskeinot tulisi ottaa käyttöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.