Pahoinvointi pinnalla

Britanniassa riehuvat mellakat ovat oire monien nuorten ihmisten pahoinvoinnista. Rähinöitsijöiden joukossa on paljon syrjäytyneitä, työttömiä tai ihmisiä, jotka ovat kohdanneet omasta mielestään epäoikeudenmukaisuutta yhteiskunnan taholta.

Mellakat saivat alkunsa, kun poliisi ampui virkatehtävää suorittaessaan kuolettavasti yhtä ihmistä Pohjois-Lontoossa. Levottomuudet ovat levinneet muualle Lontooseen ja useisiin suurin kaupunkeihin.

Asiantuntijat arvioivat, että poliisin ja vähäosaisten välillä on jo pitkään vallinnut jännitystila, joka ampumistapauksen jälkeen purkautui mellakoinniksi. Asialla eivät asiantuntijoiden mukaan ole anarkistit, vaan ainakin osittain rikolliset jengit.

Britanniassa on pitkä mellakoinnin kulttuuri ja toiminta nähdään yhtenä kansalaisen vaikutuskanavana. Maa on tullut surullisen kuuluisaksi muun muassa jalkapallomellakoistaan. Lontoossa myös muistetaan vielä hyvin Brixtonin mellakat 1980- ja 90-luvuilta.

Poliisin rooli brittiläisessä yhteiskunnassa on näkyvä. Tämä johtuu muun muassa siitä, että maa on osallistunut aktiivisesti terrorismin vastaiseen taisteluun. Poliisin toiminta on ajoittain niin yliaktiivista, että se ärsyttää osaa kansalaisista.

Lontoon mellakoiden ideanikkareina on aktivisteja, jotka pyrkivät saamaan maahan epäjärjestyksen lietsomalla väkeä rikollisiin tekoihin. Mellakoiden aikana on tapettu yksi ihminen, poltettu taloja ja ajoneuvoja sekä tuhottu muuta omaisuutta. Myös kauppoja on ryöstetty. Poliisi etsii nyt henkilöitä, jotka organisoivat näitä väkivallan tekoja.

Viranomaiset saavat päähuligaanit ennen pitkää kiinni ja elämänmeno palaa normaaliksi. Lontoossa ja useissa muissa Britannian kaupungeissa turistien kannattaa olla tällä hetkellä varovaisia ja kiertää mellakka-alueet kaukaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.