Paistijauhelihan oltava paistia

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on saanut näyttöä siitä, että isot lihayhtiöt sekoittavat paistijauhelihaan muitakin ruhonosia kuin paistia.

Tämäkin vielä.

Ei ole ensimmäinen kerta, että lihatalot jäävät kiinni vilungista. Viime vuonnahan Kuluttaja-lehti kertoi, että muutamien lihatalojen lihapullissa on lihaa vain nimeksi.

Evira tulkitsee pakkausmerkintäasetusta niin, että jos paketin päällä lukee sisällyksen olevan paistijauhelihaa, sen pitää olla myös sitä. Tulkintaa ei parane moittia.

Kuluttajia on ilmiselvästi johdettu harhaan, mutta lihatalot kiistävät. Johtaja Matti Perälä Atriasta esimerkiksi uskoo (MT 7.12.), että kuluttaja tietää paistijauhelihan olevan yleisnimitys korkealaatuiselle jauhelihalle. Tähän on sanottava, että luuli tietävänsä–tähän saakka.

Yksi ensi kuulemalta hyvä puolustus lihataloilla on: paisti on liian kuivaa lihaa ruuanlaittoon. Siksi siihen on lisättävä esimerkiksi rasvaa. Selitys kuitenkin ontuu, sillä jos paistijauheliha olisi aina ollut paistia, jokainen tietäisi, että rasvaahan siihen pitää lisätä.

Evira on ansainnut tunnustuksen paistijauhelihan valheellisen markkinointitavan tuomitsemisesta. Nyt kuluttajat voivat ryhtyä odottamaan, mikä firma tuo ensimmäisenä markkinoille paistijauhelihan–sen ainoan oikean.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.