Paistijauhelihan oltava paistia

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on saanut näyttöä siitä, että isot lihayhtiöt sekoittavat paistijauhelihaan muitakin ruhonosia kuin paistia.

Tämäkin vielä.

Ei ole ensimmäinen kerta, että lihatalot jäävät kiinni vilungista. Viime vuonnahan Kuluttaja-lehti kertoi, että muutamien lihatalojen lihapullissa on lihaa vain nimeksi.

Evira tulkitsee pakkausmerkintäasetusta niin, että jos paketin päällä lukee sisällyksen olevan paistijauhelihaa, sen pitää olla myös sitä. Tulkintaa ei parane moittia.

Kuluttajia on ilmiselvästi johdettu harhaan, mutta lihatalot kiistävät. Johtaja Matti Perälä Atriasta esimerkiksi uskoo (MT 7.12.), että kuluttaja tietää paistijauhelihan olevan yleisnimitys korkealaatuiselle jauhelihalle. Tähän on sanottava, että luuli tietävänsä–tähän saakka.

Yksi ensi kuulemalta hyvä puolustus lihataloilla on: paisti on liian kuivaa lihaa ruuanlaittoon. Siksi siihen on lisättävä esimerkiksi rasvaa. Selitys kuitenkin ontuu, sillä jos paistijauheliha olisi aina ollut paistia, jokainen tietäisi, että rasvaahan siihen pitää lisätä.

Evira on ansainnut tunnustuksen paistijauhelihan valheellisen markkinointitavan tuomitsemisesta. Nyt kuluttajat voivat ryhtyä odottamaan, mikä firma tuo ensimmäisenä markkinoille paistijauhelihan–sen ainoan oikean.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.