Pajusen esityksissä on paljon hyvää

Kerjääminen on noussut jälleen otsikoihin. Ilmiö näkyy voimakkaimmin pääkaupunkiseudulla, mutta osansa kerjäläisistä on saanut myös muu Suomi. Kerjäämisestä tuli vuonna 2007 meillä merkittävä yhteiskunnallinen puheenaihe, kun Romaniasta tulleet romanikerjäläiset alkoivat olla jokapäiväinen näky monien suomalaiskaupunkien keskustoissa.

Paine on nyt kovin Helsingissä. Tänä kesänä kerjäläiset ovat tulleet entistä aggressiivisemmiksi. He tarttuvat hanakasti ohikulkijoiden käsivarsiin pysäyttääkseen heidät. Tämä on ärsyttänyt ja suututtanut kansalaisia.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on niin suivaantunut, että on esittänyt kerjäämisen kieltämistä lailla tai järjestyssäännöillä. Hän haluaisi kaduille puistoisäntiä valvontatehtäviin. Kaupunginjohtaja myös sakottaisi kerjäläisiä.

Pajusen esitykset ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton. Suuri osa kansalaisista on samaa mieltä hänen kanssaan. He kokevat tilanteen niin vaikeaksi, ettei ongelma poistu ilman kovia keinoja.

Toisaalta rajut menetelmät voivat aiheuttaa vieläkin suurempia ongelmia. Jos kerjäläisiä alettaisiin esimerkiksi siirtämään lain nojalla paikasta toiseen, se ei välttämättä ratkaisisi mitään. Lopputulos voisi olla kasvava rikollisuus. Kerjäläisten täytyisi saada rahat jokapäiväiseen toimeentuloon jostakin.

Molempia näkökulmia on helppo ymmärtää. Romanialaisten kerjäläisten tulon jälkeen painotettiin, että EU:n olisi ohjattava apua köyhille alueille ja vähemmistössä oleville kansanosille. Näin voitaisiin nostaa lähtökynnystä kerjuumatkoille. Tämä ajatusmalli on ainoa oikea ratkaisu edelleen. Voidaan siis kysyä, tekeekö EU voitavansa esimerkiksi Romanian romanien auttamiseksi.

Unionin kansalaiset voivat Schengenin sopimuksen nimissä kulkea unionin alueella maasta toiseen. Kansalliset lait asettavat ihmisten toiminnalle, kuten kerjäämiselle, rajoja. Lainsäädäntö ei kuitenkaan ole pysynyt kaikkialla kehityksen mukana.

Kerjäämisen lisäksi rihkamatavaroiden kaupustelu on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Myytävän tavaran alkuperästä ei yleensä ole selvyyttä. Myös ruusujen pakkomyynti häiritsee kaduilla kulkijoita. Monet kansalaiset kokevat kerjäämisen ja kaupustelun ahdistavana. Röyhkeä ja päällekäyvä tyyli pelottaa.

Kaupunginjohtaja Pajunen puhuu paljolti helsinkiläisten näkökulmasta. Kerjäämis- ja kaupusteluilmiö on kuitenkin valtakunnallinen. Siksi vastatoimien pitää koskettaa koko maata ja niiden pitää olla yhdenmukaisia. Ongelmia ei ratkaista hyssyttelyllä.

Pajunen on oikeassa vaatiessaan tiukkoja toimia. Viranomaisille pitää antaa nykyistä tehokkaammat työvälineet kansalaisten suojelemiseksi. Tarvittaessa myös lainsäädäntöä on tarkistettava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.