Pakettitulvaa Kiinasta pitää padota

Posti on kärsinyt miljoonien eurojen tappiot Kiinasta saapuneiden tavarakirjelähetysten jakelun vuoksi, kun suuressa osassa kirjeitä osoite ja puhelinnumero eivät ole sähköisessä muodossa, mikä pakottaa lähetysten käsinlajitteluun. Jakelukorvaukset eivät kata pakettien käsittelystä ja jakelusta aiheutuvia kuluja. Korvaukset on aikanaan määrätty pieniksi Kiinalle, tuolle köyhälle kehitysmaalle (Yle Uutiset 16.3.).

Ruotsissa on törmätty samaan ongelmaan. Siellä aiotaan ryhtyä perimään paitsi arvonlisäveroa myös noin 12 euron suuruista lisämaksua Kiinasta tulevista pienlähetyksistä.

Verkkokauppa on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Viime vuonna Posti kuljetti jo 37 miljoonaa pakettia, ja Posti arvioi kasvun jatkuvan kymmenen prosentin vuosivauhtia. Pakettitulvaa onkin pakko padota. Kiina on taloutensa puolesta nykyään sellainen maailmanmahti, että sen tukeminen Suomessa matalilla pakettimaksuilla on hassua.

Toisekseen ympäristönäkökulmasta pakettitulva on kestämätön. Varmasti isolle osalle tavaroista on aito tarve, mutta halvat hinnat kielivät tuhlailevasta kertakäyttökulttuurista, joka ei ympäristöä säästä. Lähetykset sisältävät tyypillisesti elektroniikkaa, vaatteita ja leluja.

Kolmanneksi arvonlisäveron puute on johtanut kilpailumielessä epäoikeudenmukaiseen asetelmaan. Arvonlisäveron osalta tilanne on tosin korjautumassa, sillä kaikkien EU:n jäsenmaiden on ryhdyttävä perimään arvonlisäveroa myös EU:n ulkopuolelta tulevista pienlähetyksistä vuoden 2021 alusta lukien.

Arvoketjun kustannuksia on jaettava ajatuksella, että aiheuttaja eli kuluttaja maksaa. Se on oikeudenmukainen ja kestävä periaate.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.