Pakko pysähtyä

Tänään on talvipäivänseisaus ja päivä lyhimmillään vuoden kierrossa. Alkavana viikonloppuna kaupoissa kuitenkin lahjaralli sekä joululahjojen ja -juomien hankinta on juuri nyt vilkkaimmillaan.

Ehkäpä luvattu tulipalopakkanen hiukan hillitsee tuota huisketta. Ainakin heikkokuntoisten on hiljennettävä vauhtia tahi jopa pysyteltävä sisätiloissa.

Jospa siis ottaisimme vapaaehtoisesti tänä jouluna vähän rauhallisemmin.

Talvipäivänseisaus voisi pysäyttää meidät pohtimaan mennyttä ja tulevaakin aikaa. Mitä vuodesta 2012 tulisi muistaa ja mistä ottaa oppia? Mikä olisi tulevana vuonna harkitsemisen arvoista? Mitkä seikat pakottavat meitä juuri nyt tarkistamaan elämämme suuntaa?

Me suomalaiset olemme taustastamme ja suuresta vuoden aikojen vaihtelusta johtuen luonnon tarkkailijoita. ”On se tuasj ilimoja pitännä!”, lienee yksi kohtaamisiemme käytetyimpiä sananparsia.

Mikä se, Jumalako vai ihminen itse? Tämän STOP-merkin eteen meidän on pakko pysähtyä, kun ajattelemme kulunutta vuotta. Jumala on kyllä historian Herra, elämän Luoja ja sen päättäjä. Kuitenkin koetut sateet, rajuilmat ja muut luonnontilan äkilliset muutokset ovat mitä ilmeisimmin meidän ihmisten itsemme aiheuttamia.

Ja sitten tämä tapaus Talvivaara – meidän suomalaisten maineen pilaaja niin omissa kuin muidenkin silmissä! Sen paikkaamisessa ihan konkreettisesti muovipohjan osalta, liian kiivaassa rahan tekemisen vauhdissa ja puutteellisessa viranomaisvalvonnassa, riittää paljon pohtimista ja parannettavaa.

Kaivostoiminnan ja luonnon itsesäätelyn ylläpitäminen näyttää mahdottomalta yhtälöltä ainakin herkillä vesistöjen ympäröimillä alueilla. Savossa ei ole varaa kaivoskokeiluihin. Yksi Talvivaara riittää Suomessa, se on nyt nähty!

Meiltä uusilta ja vanhoiltakin päättäjiltä kysytään nyt kylmähermoista ja eettisesti kestävää päätöksentekoa suhteessa luontoon.

Työllisyys ei ole sittenkään asia numero yksi. Se on elämän, ihmisten, eläinten, kasvi- ja luomakunnan säilyminen tuleville sukupolville. Suurin kysymys on, miten sovittaa tämän ja tulevan ajan ihmisten perustarpeet yhteen.

Etelä-Konneveden kansallispuistohankkeen saattaminen maaliin on lähiaikojen suurin hanke täällä Savon ja Keski-Suomen rajoilla. Eri intressiryhmiltä kysytään nyt yhteistä tahdonmuodostusta ja Metsähallitukselta ripeitä toimia asian edistämiseksi.

Ympäristöministeri ja -ministeriö sekä monesti moitittu hallinto on osoittanut suurta asiantuntemusta ja kaukonäköisyyttä kotiseutuamme kohtaan. Toimimme nyt yhdessä, jotta tätä maata viljeltäisiin ja varjeltaisiin oikein.

Todennäköisesti tänään ei tule maailmanloppu tai mikään kosminen hirmumyrsky, kuten eräs keskiamerikkalaiseen maya-kulttuurin pohjalta kehitelty profetia odottaa. Tuon kaltaisten ennusteiden perässä tai ohjaamina meidän ei pidä juosta.

Jätämme itsemme, toisemme ja koko elämämme Jumalan haltuun tänä loppuvuonna ja tulevana.

Kirjoittaja on Hankasalmen kirkkoherra.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.