Pakkoliitosuhka väistyi myös Kuopion seudulla

Jyrki Kataisen (kok.) viiden puolueen koalitioksi kutistunut hallitus jaksaa yllättää. Ensin hallitus teki äkkikäännöksen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisessa ja löi kättä oppositiopuolueiden kanssa. Perjantaina sitten kerrottiin, että niin sanottua pakkoliitospykälää ei viedäkään eduskuntaan. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että pakkoliitosuhka poistui yhdeksältä kaupunkiseudulta. Savossa pakkoliitosmahdollisuus olisi koskenut Kuopiota ja sen ympärillä sijaitsevia kehyskuntia.

Uudistuksen valmistelua johti liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.). Hän perusteli perjantaista ratkaisua sote-ratkaisulla. Kieltämättä maan jakaminen viiteen suureen sote-alueeseen katkaisee napanuoran kuntauudistukseen ja samalla myös muuttaa kuntien tilannetta nykyisestä. Toisaalta sote-uudistuksella ei kuitenkaan ole minkäänlaista vaikutusta vaikkapa maankäyttöön ja kaavoitukseen. Kuntarajojen aiheuttamat ongelmat säilyvät.

Toinen Virkkusen peruste oli perustuslaki. Kuntarakennelain täydennyspykälän perustuslaillisuudesta ei lausuntokierroksella saatu Virkkusen mukaan täyttä varmuutta. Olisi tarvittu uusi perustuslaillinen tulkinta.

Virkkusen perustelut ovat sinänsä hyviä, mutta ehkä suurin syy lakiesityksestä luopumiseen oli kuitenkin poliittinen. Eduskuntavaaleihin on aikaa vain runsas vuosi, eikä pakkoliitospykälän jääräpäisellä ajamisella läpi olisi kerätty ääniä.

Poliittista riskiä ei haluttu ottaa senkään vuoksi, että nykyinen hallitus ei olisi edes ehtinyt soveltaa pykälän antamia mahdollisuuksia. Pykälää sorvattiin seuraavan hallituksen käyttöön. Tällä hetkellä ei tietenkään ole tietoa siitä, mitkä puolueet seuraavan hallituksen muodostavat.

Hallitus ei myöskään ollut yksituumaisesti pykälän takana. Periaatepäätös siitä tehtiin jo viime vuoden elokuussa, kun hallitus hyväksyi niin sanotun rakennepaketin. Päätökselle hallitus haki siunauksen eduskuntaryhmiltä. Varsinkin SDP:n eduskuntaryhmässä pykälää vieroksuttiin ja siitä jouduttiin äänestämään.

SDP:n ministerit ja myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman antoivat puolen vuoden ajan viestejä, että pykälästä voitaisiin luopuakin. Perjantaina SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen korosti, että pakkoliitospykälä ei koko aikana ollut SDP:n tavoite. Backman sanoi suoraan, että pykälä peruttiin SDP:n toiveesta.

Virkkusen mukaan hallitus on ”edelleen vahvasti sitoutunut” viemään kuntauudistusta eteenpäin. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että likipitäen kaikkia maan kuntia jollakin tavalla koskevat kuntaliitosselvitykset viedään läpi suunnitellulla tavalla. Osa niistä todennäköisesti johtaa kuntaliitoksiin. Voi kuitenkin käydä, että liitoksia ei tehdä siellä, mistä niistä olisi kaikkein eniten hyötyä eli suurimmilla kaupunkiseuduilla.

Kataisen hallituksen taival on ollut erikoinen. Suurimmat uudistushankkeet ovat teettäneet paljon työtä. Toistaiseksi villoja on työmäärään nähden turhan vähän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.