Pakkotoimia ei pidä arkailla

Kainuun ely-keskus on ryhtynyt järeisiin toimiin, jotta Talvivaaran kaivoksen vesiongelmat saataisiin ratkaistua. Ely-keskus kertoi tiistaina vaativansa yhtiöltä pikaisesti dokumentteja uusien vedenpuhdistuslaitteiden hankinnasta ja vesien varastoinnista. Jos niitä ei kuulu, ely-keskus ryhtyy teetättämään kaivoksella tarvittavia töitä ulkopuolisilla.

Vaikeuksiin joutuneen yhtiön piti esitellä suunnitelmansa ely-keskukselle alkuviikosta. Jälleen kerran määräajat paukkuivat. Yhtiö vetosi siihen, että suunnitelmat maksavat.

Niin ne totisesti maksavat. Kainuun ely-keskuksen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutille antaman arvion mukaan kaivoksella vaadittavien ympäristöinvestointien kustannukset saattavat kivuta jopa 200 miljoonaan euroon.

Se on paljon rahaa, mutta jostakin ne on kaivettava. Jos asioiden annetaan olla nykyisellä tolalla, kustannukset vain kasvavat.

Kainuun ely-keskusta on syytetty löperöstä toiminnasta, mikä osaltaan on johtanut Talvivaaran ongelmiin ja mittaviin ympäristöhaittoihin. Nyt on jo viimeinen aika tormistautua. Pakkotoimiin ryhtymistä ei pidä arkailla. Viranomaiset ovat vastuussa siitä, että ongelmat eivät enää pahene.

Kaivosyhtiö on rikkonut ympäristölupaa useasti. Vesienhallinta on ollut heikossa jamassa jo loppuvuodesta 2012 lähtien. Asiat on saatava kuntoon.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Hyvä vihollinen

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.