Pakkotoimia ei pidä arkailla

Kainuun ely-keskus on ryhtynyt järeisiin toimiin, jotta Talvivaaran kaivoksen vesiongelmat saataisiin ratkaistua. Ely-keskus kertoi tiistaina vaativansa yhtiöltä pikaisesti dokumentteja uusien vedenpuhdistuslaitteiden hankinnasta ja vesien varastoinnista. Jos niitä ei kuulu, ely-keskus ryhtyy teetättämään kaivoksella tarvittavia töitä ulkopuolisilla.

Vaikeuksiin joutuneen yhtiön piti esitellä suunnitelmansa ely-keskukselle alkuviikosta. Jälleen kerran määräajat paukkuivat. Yhtiö vetosi siihen, että suunnitelmat maksavat.

Niin ne totisesti maksavat. Kainuun ely-keskuksen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutille antaman arvion mukaan kaivoksella vaadittavien ympäristöinvestointien kustannukset saattavat kivuta jopa 200 miljoonaan euroon.

Se on paljon rahaa, mutta jostakin ne on kaivettava. Jos asioiden annetaan olla nykyisellä tolalla, kustannukset vain kasvavat.

Kainuun ely-keskusta on syytetty löperöstä toiminnasta, mikä osaltaan on johtanut Talvivaaran ongelmiin ja mittaviin ympäristöhaittoihin. Nyt on jo viimeinen aika tormistautua. Pakkotoimiin ryhtymistä ei pidä arkailla. Viranomaiset ovat vastuussa siitä, että ongelmat eivät enää pahene.

Kaivosyhtiö on rikkonut ympäristölupaa useasti. Vesienhallinta on ollut heikossa jamassa jo loppuvuodesta 2012 lähtien. Asiat on saatava kuntoon.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.