Pakolaisten puolustus ei anna lupaa laittomuuksiin

Kuntavaaliviikon kiivain poliittinen väittely ei syntynytkään koulutuksesta, kulttuurista tai ennaltaehkäisevästä terveydenhoidosta, vaan turvapaikanhakijoista. Afganistaniin suuntautuvia palautuslentoja vastustavien mielenosoitusten paisuminen johtui mitä ilmeisimmin väärinkäsityksestä, että maanantaisella lennolla olisi ollut mukana raskaana oleva äiti ja kaksi lasta.

Näin piti alun perin ollakin, mutta perheen palautuksen toimeenpanoa lykättiin, sillä käännytyspäätöksen käsittely on vielä kesken. Mielenosoittajat olivat yleisesti oikeilla jäljillä, sillä myös lapsia ja raskaana olevia voidaan palauttaa, kunhan noudatetaan kansainvälisten ilmailusääntöjen raskausviikkoja koskevia rajoituksia. Kaikkiaan kyseessä oli rutiininomainen palautuslento, jollaisia on tehty viime vuodesta lähtien kymmeniä eri maihin.

Sekava tilanne sai muutaman poliitikon sotkeentumaan sanoissaan ja pyörtämään puheitaan. Kohun harjalla ratsastivat tuttuun tapaan pakolaispolitiikan ääripäitä edustavat vihreät ja perussuomalaiset.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ehätti kyseenalaistaa Suomen aseman oikeusvaltiona muun muassa siksi, että perheen lapsi oli haettu kesken päivän koulusta (MTV3 4.4.). Myöhemmin hän pyysi anteeksi väärää tietoa palautuksesta. Toisaalta perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja puolustusministeri Jussi Niinistö elämöivät liiankin kanssa ”Vouhottaja-Villellä” ja ”punavihreällä rähinöinnillä”. Molemmille puolueille voi esittää samansuuntaisen moitteen: on väärin käyttää hädänalaisten asemaa hyväksi populistiseen irtopisteiden keruuseen.

Mielenosoittajien pääviestinä oli, ettei Afganistan ole turvallinen maa ja tilanne on pahentunut sitten Maahanmuuttoviraston tammikuisen arvion. Viraston mukaan Afganistanille on ominaista aaltoilu, jossa taistelut tietyillä alueella kiihtyvät ja laantuvat. Pääkaupunki Kabul on suhteellisen turvallinen ja maan sisällä voi paeta. Pakolaistenkin oikeusturvan kannalta maa-arviot eivät voi vaihdella päiväkohtaisesti vaan niiden on nojattava laajempaan kokonaiskuvaan.

Moni Suomeen asti päässyt ei ymmärrettävästi palaa mielellään Afganistaniin. Maahanmuuttoviranomaiset joutuvat arvioimaan ennen muuta henkilöön kohdistuvaa vainoa tai väkivallan uhkaa.

Priorisoinnin tarkoituksena on kohdistaa turva niille, jotka ovat eniten sen tarpeessa. Laittoman maassa oleskelun salliminen ei ole kenenkään etu, sillä paperittomat altistuvat monenlaiselle hyväksikäytölle.

Hylkäävän turvapaikkapäätöksen saaneiden turhautumisen voi ymmärtää etenkin, jos kriteerejä on tiukennettu juuri heidän hakemuksensa edellä. Silti mielenosoitusten pahimpia ylilyöntejä, kuten hälytysajoneuvojen kulun estämistä, ei voida hyväksyä. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan Helsinki–Vantaalla oli yritetty päästä lentokenttäalueelle (Yle 4.4.). Myös puoluejohtajien kautta poliittisen kentän tulee tuomita viranomaisiin kohdistuvat hyökkäykset eikä flirttailla laittoman vastarinnan kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.