Paljastukset pakottavat suitsimaan veronkiertoa

Tietovuoto panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta iskee voimakkaasti kansainvälisen veronkierron ytimeen. Veroparatiisiyhtiöiden perustamiseen erikoistuneen asianajotoimiston johtaja oli vielä maaliskuussa Panaman presidentin neuvonantaja. Mossack Fonseca toimii yli 40 maassa.

Asiakirjoja on valtava määrä. Lähes 400 toimittajaa 80 maasta on tutkinut 11,5 miljoonaa asiakirjaa. Ne osoittavat, miten vallanpitäjät, rikolliset ja talouselämän eliitti ovat piilottaneet rahojaan veroparatiiseihin suuria summia.

Tutkivat journalistit ovat ainoita oikeita ja mahdollisia tietovuodon lajittelijoita, analysoijia ja arvottajia. Kuukausien ajan he ovat tutkineet yhteistyössä aineistoja ja todenneet tietojen pitävän paikkansa. Kaikkea aineistoa ei tietenkään voi tuoda paljastaa, koska asiakirjojen joukossa julkisuuteen kuulumattomia tietoja kuten passien kopioita.

Tämänkertaisen tietovuodon erityispiirteisiin kuuluu se, että saksalaisen Süddeutsche Zeitungin toimittajat eivät tiedä, kuka tai ketkä ovat vuodon takana. Siten myös vuodon motiivi jää väistämättä arvailujen varaan.

Saksalaislehden tutkivan ryhmän esimies Bastian Obermayer sanoo, että vuodon tärkein anti koskee Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia (MOT 4.4.). Pietarilaisen Bank Rossian kautta veroparatiiseihin on ohjautunut kahdessa vuodessa yli miljardi dollaria Putinin lähipiirille.

Asiakkaista päätellen panamalaisyrityksen tietosuojaus on ollut mitä todennäköisimmin erittäin korkeatasoista. Kun tietoja silti karkasi, epäily tietomurron taustavoimasta kohdistuu valtiollisiin tiedusteluorganisaatioihin, joilla riittää tehtävään vaadittavaa aikaa, rahaa ja taitoa.

Suomalaisittain veronkiertojärjestelyjen ytimessä on ollut Pohjoismaiden suurimman finanssikonsernin Nordean Luxemburgin yksikkö. Se on tehtaillut varakkaille yksityishenkilöille lähes 400 veroparatiisiyhtiötä, joista osa myös suomalaisille. Tietovuoto on ennätetty jo ristiä veroparatiisien historiikiksi, kun varhaisimmat paljastukset ulottuvat 1970-luvun loppupuolelle. Suurimman kohun laannuttua on aiheellista selvittää myös se, miten veronkiertojärjestelmien rakentaminen on ollut ylipäätään mahdollista. Ovatko poliitikot kenties olleet mukana poraamassa porsaanreikiä yhteiskunnallisen eliitin veronkierrolle tai ovatko he vain jättäneet niitä tietoisesti tukkimatta?

Tietovuodon valtavuudesta ja merkittävyydestä huolimatta on syytä tiedostaa, että vuodossa on kyse ainoastaan yhden oksan hedelmistä. On muitakin veroparatiisimaita kuin Panama ja on muitakin veronkiertoa avustavia asianajotoimistoja kuin Mossack Fonseca. On siten todennäköistä, että paljastukset eivät lopu tähän.

Uusia ja nimenomaan kansainvälisiä tietovuotoja sopii myös toivoa, sillä journalistisesti luotettavat paljastukset pakottavat poliitikot suitsimaan veronkiertoa kiristämällä valvontaa ja muuttamalla lainsäädäntöä yli kansallisvaltioiden rajojen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.