Paljon nähtävää lähellä

Matkatoimistot kertovat tekevänsä tänä kesänä myyntiennätyksiä, kun lukemattomat suomalaiset lähtevät hakemaan aurinkoa ja lämpöä eteläisemmistä maista. Samaan aikaan entistä useammalla ei ole rahaa tai aikaa lähteä kotoa minnekään kävely- tai pyöräilymatkaa kauemmaksi.

Aina ei olisi edes syytä lähteä. Tunnemme huonosti omat kotikulmamme ja niiden tarjoamat mahdollisuudet ilmaisiin tai ainakin hyvin edullisiin elämyksiin. Suurkaupunkilomilla museovierailut ovat itsestäänselvyys, mutta kotikaupungin patsaita harva edes huomaa, saati että tietäisi niistä enemmän.

Jokamiehenoikeuksien perusteella kuka tahansa voi liikkua vapaasti Suomen luonnossa, kunhan ei aiheuta haittaa ympäristölleen. Suurimmassa osassa maailmaa vastaavaa oikeutta ei lainkaan tunneta.

Kaikista kunnista löytyy myös viitoitettuja ulkoilureittejä. Ne ovat pääosin erinomaisessa kunnossa ja johtavat monesti poikkeuksellisen hienoihin luontokohteisiin. Kansallispuistojakin Savossa riittää.

Lähelle on vaikeampi nähdä kuin kauas, siksi oman ympäristön kohteet jäävät meiltä helposti havaitsematta. Savon vuorien ja rotkolaaksojen maisemat kykenisivät hämmästyttämään kulkijan siinä missä Alpitkin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Lumesta tuli ympäristöpulma Helsingille

Eduskunta kompuroi tiedustelulakien kanssa

Hankkeet vivuttavat kehitystä

Kriisinhallintakeskuksen siirto paljasti politiikan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.