Paljon pienistä puroista

Pakurikäävästä saattaa kehittyä yksi suomalaisen metsätalou­den pienistä rahapuroista. Savon Sanomat kertoi perjantaina (31.10.) Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n hankkeesta, jossa kokeillaan pakurin ymppäämistä nuoriin koivuihin Jäppilässä. Viljelymenetelmästä on jo saatu ensimmäisiä, lupaavia tuloksia.

Pakuri on lehtipuiden lahottajasieni, josta on tutkimuksissa löydetty paljon terveysvaikutuksia. Kiinassa pakuri onkin kolmanneksi käytetyin lääkinnällinen sieni. Sen käyttö on yleistä myös muualla Kaukoidässä.

Pakurikääpä tappaa puun, mutta sieni on kasvualustansa suhteen vaatimaton. Sille kelpaavat joutomaiden koivurääseiköt, joilta on muutoin vaikea saada taloudellista tuottoa. Pakurikäävän poistamisen jälkeen isäntäkoivuista voi tehdä vielä polttopuuta.

MTT kehittää nyt paitsi pakurin viljelymenetelmiä, myös sen jalostusta ja kauppaa. Kysymys ei ole aivan vähäarvoisesta tuotteesta, sillä kuivatun ja jauhetun pakurin kilohinta nousee parhaimmillaan yli 300 euron.

Toistaiseksi pakurin kasvu on kaikkialla luonnon ja sattuman varassa. Jos siitä saataisiin oikea viljelykasvi, pakuri voisi tuoda suomalaismetsiin lisää työtä. Kuten muussakin pienviljelyssä, tulovirrat ovat rajallisia, mutta maaseudun elinkeinojen joukossa tärkeitä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.