Paljon pienistä puroista

Pakurikäävästä saattaa kehittyä yksi suomalaisen metsätalou­den pienistä rahapuroista. Savon Sanomat kertoi perjantaina (31.10.) Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n hankkeesta, jossa kokeillaan pakurin ymppäämistä nuoriin koivuihin Jäppilässä. Viljelymenetelmästä on jo saatu ensimmäisiä, lupaavia tuloksia.

Pakuri on lehtipuiden lahottajasieni, josta on tutkimuksissa löydetty paljon terveysvaikutuksia. Kiinassa pakuri onkin kolmanneksi käytetyin lääkinnällinen sieni. Sen käyttö on yleistä myös muualla Kaukoidässä.

Pakurikääpä tappaa puun, mutta sieni on kasvualustansa suhteen vaatimaton. Sille kelpaavat joutomaiden koivurääseiköt, joilta on muutoin vaikea saada taloudellista tuottoa. Pakurikäävän poistamisen jälkeen isäntäkoivuista voi tehdä vielä polttopuuta.

MTT kehittää nyt paitsi pakurin viljelymenetelmiä, myös sen jalostusta ja kauppaa. Kysymys ei ole aivan vähäarvoisesta tuotteesta, sillä kuivatun ja jauhetun pakurin kilohinta nousee parhaimmillaan yli 300 euron.

Toistaiseksi pakurin kasvu on kaikkialla luonnon ja sattuman varassa. Jos siitä saataisiin oikea viljelykasvi, pakuri voisi tuoda suomalaismetsiin lisää työtä. Kuten muussakin pienviljelyssä, tulovirrat ovat rajallisia, mutta maaseudun elinkeinojen joukossa tärkeitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.