Paljon pienistä puroista

Pakurikäävästä saattaa kehittyä yksi suomalaisen metsätalou­den pienistä rahapuroista. Savon Sanomat kertoi perjantaina (31.10.) Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n hankkeesta, jossa kokeillaan pakurin ymppäämistä nuoriin koivuihin Jäppilässä. Viljelymenetelmästä on jo saatu ensimmäisiä, lupaavia tuloksia.

Pakuri on lehtipuiden lahottajasieni, josta on tutkimuksissa löydetty paljon terveysvaikutuksia. Kiinassa pakuri onkin kolmanneksi käytetyin lääkinnällinen sieni. Sen käyttö on yleistä myös muualla Kaukoidässä.

Pakurikääpä tappaa puun, mutta sieni on kasvualustansa suhteen vaatimaton. Sille kelpaavat joutomaiden koivurääseiköt, joilta on muutoin vaikea saada taloudellista tuottoa. Pakurikäävän poistamisen jälkeen isäntäkoivuista voi tehdä vielä polttopuuta.

MTT kehittää nyt paitsi pakurin viljelymenetelmiä, myös sen jalostusta ja kauppaa. Kysymys ei ole aivan vähäarvoisesta tuotteesta, sillä kuivatun ja jauhetun pakurin kilohinta nousee parhaimmillaan yli 300 euron.

Toistaiseksi pakurin kasvu on kaikkialla luonnon ja sattuman varassa. Jos siitä saataisiin oikea viljelykasvi, pakuri voisi tuoda suomalaismetsiin lisää työtä. Kuten muussakin pienviljelyssä, tulovirrat ovat rajallisia, mutta maaseudun elinkeinojen joukossa tärkeitä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.