Paljon puhetta, mutta päätös oli aivan selvä

Nokian ylimääräinen yhtiökokous siunasi tiistaina odotetusti kaupan, jonka seurauksena matkapuhelinyhtiö muuttuu lähes puhtaaksi verkkolaiteyhtiöksi.

Paljon osakkaiden piti kysyä ja puhua. Piti myös neuvoa yritysjohtoa, joka istuu 7,5 miljardin euron nettokassan päällä. Eikä ihme. Paljon pienemmissäkin yhtiöissä omistajat ovat usein sitä mieltä, että raha on paremmin tallessa heidän lompsassaan kuin yrityksen tilillä.

Sijoittajia pelottaa, että yritysjohto tuhlaa rahat hupsuihin ostoihin. Pääjohtaja Risto Siilasmaa lupasikin, ettei Nokia tee mitään typerää ja hätiköityä, koska on paineita tehdä jotain viisasta.

Kesällä Nokia osti Siemensiltä kannattavaksi trimmatun verkkoyhtiön puolikkaan 1,7 miljardilla eurolla ja velkaantui. Matkapuhelinliiketoimintojen myynti oli tätä taustaa vasten looginen ja peräti välttämätön toimi.

Nokian pitäisi pärjätä verkkolaitebisneksessä vielä ruotsalaiselle Ericssonille. Se ei välttämättä onnistu yksin vaan saattaa edellyttää jonkun kilpailijan ostamista. Kuuden ja puolen vuoden takainen Nokian ja Siemensin verkkoliiketoimintojen yhdistäminen osoitti, että suurissa järjestelyissä on aina suuret riskit, kun toimintatavat ovat erilaiset ja päällekkäisiä liiketoimintoja riittää karsittavaksi asti.

Osakemarkkinoilla on huhuttu jo vuosia Alcatel-Lucentin langattomien laitteiden yksikön ostoa. Ostokohteen kiinnostavuutta vähentää se, että yhtiön liikevaihdosta suuri osa tulee kiinteän verkon laitteista. Toisaalta Alcatel-Lucentilla on vahva asema esimerkiksi Yhdysvalloissa, missä Ericsson hallitsee 50 prosenttia markkinoista. Alcatel-Lucentin ja Nokian yhteenlaskettu osuus olisi 45 prosenttia.

Yhtiökokouksen osanottajat olivat ilmiselvästi oivaltaneet matkapuhelinkaupan tarpeellisuuden. Oivallusta edesauttoi varmasti pääjohtajan haastattelu Suomen Kuvalehdessä. Se oli karua luettavaa. Kaupalle ei ollut vaihtoehtoja esimerkiksi siksi, että Symbian-käyttöjärjestelmää oli kehitetty ilman pitkäjänteisyyttä ja selkeyttä, ja sekavahan siitä tuli.

Siksi on turha puhua Stephen Elopista Troijan hevosena. Turha, vaikka hän olisi ollutkin sellainen. Sen sijaan osakkeenomistajien nurina toimitusjohtaja Stephen Elopin palkitsemisesta oli tarpeellista. Kaupan toteutuminen merkitsee, että Elop todella kuittaa läksiäisikseen noin 19 miljoonaa euroa osakepohjaisia kannustimia, palkkaa, erorahaa ja täydet bonukset. Elopin kokonaispalkkio kasvaa vielä, jos Nokian kurssi jatkaa nousuaan.

Toivottavaa olisi, että yhtiökokouksen kritiikki valtavia palkitsemisjärjestelmiä kohtaan leviäisi laajemmalle. Jättipalkkiot ovat saaneet enemmän pahaa kuin hyvää aikaan niin pääomamarkkinoilla kuin suuryrityksissä, Nokiassakin.

Yhtiökokous rohkaisi myös unohtamaan menneiden harmittelun. Paikkatieto- ja karttatoiminnoista Nokiassa vastaava Michael Halbherr kertoi itsestään ajavista autoista, joiden kehittelyssä uudella Nokialla on iso rooli. Jospa siinä olisi se tulevaisuuden syömähammas.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.