Paljon vartijana

Opetus- ja kulttuuriministeriö latasi keskiviikkona hallitusohjelmaan perustuen tiukat ja kovat madonluvut koko Suomen ammattikorkeakoululaitoksen uudistustyölle. Jo ennakkoon näytti hallitusohjelman toteutuminen merkitsevän sitä, että nykyisen Savoniamme edessä ovat suurimmat muutokset vuosikymmeniin.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, kuinka jokaisessa maakunnassa toimii jatkossa ammattikorkeakoulu. Niiden toiminnasta säädetään erityislailla. Samalla koko ammattikorkeakoululaitos joutuu suurten rakennemuutosten eteen, jolloin myös Savonian ja Pohjois-Karjalan yhdistyminen on hyvin todennäköisesti edessä.

Uudistuksessa ammattikorkeakouluista on tarkoitus muodostaa itsenäisiä oikeushenkilöitä yliopistouudistuksen tapaan.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että valtio ottaa koko ammattikorkeakoulukentän rahoitusvastuun, jolloin nykyinen kuntien ylläpitojärjestelmä poistuu. Samalla hallintoa rukataan yhtiöpohjalle, joka noudattanee varsin pitkälle yliopistoissa toteutettua linjaa.

Selvää on, että rakenteellisten uudistusten seurauksena valtion ja erityisesti opetusministeriön ohjausote varmasti voimistuu nykyisestään.

Jo käynnistynyt ammattikorkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen jatkuu edelleen ja koulutuksen laatua ja koulutustarjontaa arvioidaan yhä tiukemmin.

Ammattikorkeakoulut joutuvat suurten taloudellisten sopeutustoimien alle, sillä hallitusohjelma tarkoittaa käytännössä noin 121 miljoonan euron vähennystä. Karkeasti tämä merkitsee kymmenyksen pienennystä, mutta voi toki vaihdella.

Tässä valossa Kuopiossa jo käynnistynyt hajallaan olevien toimipisteiden yhdistäminen on ollut ennakoivasti oikeaan osunut ratkaisu. Sitä pitää jatkaa. Meidän on pakko arvioida myös Varkauden ja ehkä myös Iisalmen sivutoimipisteitä viimeistään ministeriön arvioidessa lupaehtoja jatkossa.

Koulutuksen painopisteisiin ja koulutuksen laatuun joudutaan kiinnittämään tulevaisuudessa yhä enemmän huomiota. Koulutuksen tarjonta ja kysyntä tulee saattaa entistä paremmin tasapainoon kohdatakseen alueiden työelämätarpeet.

Koulutettavien määrä vähenee, minkä seurauksena koulutustarjonta alenee. Kuitenkin ammattikorkeakoulutuksen ja siihen liittyvän tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) työelämälähtöisyyttä ja laatu tulee nostaa nykyisestä. Jatkossa ammattikorkeakoulujen tulee tunnistaa vastuualueensa oikeat tarpeet.

Savonialle ja Pohjois-Karjalalle on tarjolla nyt yhteinen mukautuspaketti, jonka ministeriö odottaa tuovan edellytyksiä tuottaa entistä istuvampaa koulutusta Itä-Suomessa. Koulutusvastuu ulotetaan laajemmin maakuntiin ja koko maahan.

Päätösten pohjaksi tarvitaan oikea kuva tulevaisuudesta, johon voimme luottaa.

Ammattikorkeakoulujen profiili- ja rakenneratkaisu on haasteellinen ja vaatii hyvää valmistelua ja edunvalvontaa. Tähän on panostettava, sillä ratkaisu tulee olemaan aikanaan paljon vartijana koko Itä-Suomen tulevaisuuden kannalta.

Kirjoittaja on kuopiolainen hallitusammattilainen ja Savonian kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.