Palkka ei houkuttele

Julkisuudessa moititaan silloin tällöin kuntajohtajien palkankorotuksia. Viime vuoden joulukuussa keskustelu ryöppysi Kuopiossa, kun kaupunginjohtaja Petteri Parosen kuukausipalkkaa nostettiin runsaalla 3 000 eurolla. Paronen tienaa nyt 13 400 euroa kuukaudessa, monien mielestä liian paljon.

Kuntien etujärjestön, Suomen Kuntaliiton mielestä kuntajohtajien palkasta osa pitäisi maksaa tulospalkkana (Helsingin Sanomat 13.5.). Työmarkkinajohtaja Markku Jalosen mukaan myös tehtävän vaativuuden pitäisi näkyä palkassa.

Kuntaliiton teettämän selvityksen mukaan yli 45 000 asukkaan kuntia vastaavien yksityisten yritysten toimitusjohtajat ansaitsevat keskimäärin noin 60 000 euroa kuukaudessa, kun mukaan peruspalkan päälle lasketaan erilaiset bonukset ja osakeohjelmat.

Tämä selittää, miksi suuriinkin kaupunkeihin on nykyään hankala saada vaatimukset täyttäviä johtajia. Palkka ei kestä vertailua yksityisen sektorin kanssa. Sen lisäksi kuntajohtajien tekemisiä arvioidaan julkisuudessa jatkuvasti, koska toiminta on avointa.

On epärealistista odottaa, että yksityisen ja julkisen sektorin johtajien ansioerot voitaisiin poistaa. Olisi kuitenkin hyvä, jos tulospalkkausta käytettäisiin kuntapuolella paljon nykyistä enemmän myös ylimmässä johdossa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.