Palkkakurin on pidettävä

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies totesi Helsingin Sanomien haastattelussa (8.11.), että palkankorotukset on Suomessa pidettävä pieninä ensi vuosikymmenen puolelle saakka. Häkämies näkisi mielellään, että korotukset olisivat nollan tuntumassa.

Jos ymmärtää taloutta, ei voi olla eri mieltä Häkämiehen kanssa. Jotta Suomen talous saadaan nykyisestä koomasta nousuun, on tehtävä monia asioita. Maltilliset palkankorotukset ovat kuitenkin yksi ehto, että tässä onnistutaan.

Seuraavan kerran palkoista neuvotellaan ensi keväänä. Menossa on kolmevuotinen keskitetty ratkaisu, jonka ensimmäisellä jaksolla palkkoja nostetaan 0,6 prosenttia vuodessa. Toisen jakson korotuksista on sopimuksen mukaan sovittava kesäkuun puoliväliin mennessä.

On itsestään selvää, että sopimuksesta tulee niukka. Suomen talouskasvu jää ensi vuonnakin pieneksi, jos kasvua ylipäänsä onnistutaan jauhamaan. Palkansaajien on turha haaveilla, että palkkapussi kasvaisi oleellisesti.

Huomionarvoista Häkämiehen mietteissä on, että hän ei torju keskitettyjä ratkaisuja. Voisi olla järkevää, että huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen muodostettava uusi hallitus pyrkisi yhdessä työmarkkinoiden keskusjärjestöjen kanssa sopimaan laajasta tulosopimuksesta jo ennen nykyisen sopimuksen umpeutumista. Nyt tarvitaan vakautta ja ennustettavuutta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.