Pallottelu jatkuu

Sisäministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdottaa muutoksia päihtyneiden kiinniottoon, kuljettamiseen. kohteluun ja hoitoon. Toissapäivänä julkistetun selvityksen mukaan kadulle sammunut juoppo voitaisiin jatkossa kuljettaa putkan sijasta asunnottomien ensisuojaan. Kuljetuksen voisi hoitaa esimerkiksi yksityinen vartiointiliike.

Työryhmä näkee, että päihtyneitä pitäisi ohjata nykyistä useammin sosiaalivirnaomaisten huomaan. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi selviämisyksiköitä tai asunnottomien suojia. Putkasäilytyksen sijasta tulisi painottaa ennalta ehkäisevää päihdetyötä ja kehittää asunnottomien palveluita.

Työryhmä pohti juoppojen kohtaloa reilun vuoden. Lopputuloksessa ei ole mitään yllättävää.

Juoppojen kuskaaminen poliisilta jollekin muulle taholle - esimerkiksi vartiointiliikkeille tai ambulanssimiehistöille - on ollut esillä julkisessa keskustelussa silloin tällöin. Ongelmaan on vaikea löytää toimivaa ratkaisua.

Poliisilla on muutakin työtä kuin kuskata juoppoja. Ehkä vieläkin ankarampaa arki on sosiaali- ja terveysalan työntekijöillä. Valtion ja kuntien määrärahaleikkaukset koskettavat näitä kaikkia ammattiryhmiä. Jos lisätöitä siirretään toiselta viranomaiselta toiselle, työn määrä ei supistu. Myöskään rahan tarve tuskin oleellisesti vähenee, ehkä päinvastoin.

Työryhmä onkin vetänyt hihastaan tutun ässäkortin. Yksityiset vartiointiliikkeet voisivat hoitaa ainakin päihtyneiden kuljetuksen, ehkä osan jostakin muustakin työstä. Järkevimmiltä tuntuukin ehdotus siirtää juoppojen kuljettaminen pääosin vartiointiliikkeille, vaikka sekin tulee veronmaksajille kalliiksi. Päihtyneen hoitoon tulisi kiinnittää myös nykyistä enemmän huomiota.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.