Paluuta ei ole

Paluuta vaaleja edeltäneeseen vanhaan poliittiseen maailmaan ei enää ole.

Jyrki Kataisen sixpack on hioutunut kovassa paineessa. Nähtäväksi jää onko lopputuloksena timantti, joka ylittää kestävyydellään Paavo Lipposen peräkkäiset sateenkaarihallitukset 90-luvulta? Vai onko kyseessä hampaattomaksi nirhatun Kataisen ensimmäinen sosialistihallitus.

Hallitus on ottanut tavoitteekseen eriarvoisuuden vähentämisen, julkisen talouden parantamisen ja työttömyyden laskemisen viiteen prosenttiin. Tuloksia on kohtuullista arvioida lähempänä vaalikauden loppua.

Kataista ennätettiin jo moittia syyttä suotta huonoksi johtajaksi. Monet olivat sitä mieltä, että hänen olisi pitänyt maksaa hallitustunnustelijana epäonnistumisesta poliittinen hinta eli astua syrjään uuden tunnustelijan tieltä. Kävi kuitenkin niin, että kaikki puolueet ymmärsivät tilanteen poikkeuksellisuuden. Loppupeleissä pääministerin nimi oli kaikissa realistisissa vaihtoehdoissa sama.

Hallitus on niin monen kompromissin tulos, että on mielenkiintoista nähdä, pystyykö se ohjaamaan Suomea kasvu-uralla? Vastaus voi toki olla myönteinen, mutta onko ohjelmassa ne painotukset ja keinot, jotka äänestäjät vaaliuurnilla luulivat tilanneensa?

Vaalitulos ja sitä seuranneet piinaviikot ovat osoittaneet selvästi, että vaalitapa vaatii remonttia. Jatkossa ei ole oikeutusta sellaisille vaaleille, joissa äänestäjiltä pimitetään tieto siitä, millaista hallituspolitiikkaa he ovat äänestämässä.

Suomalaisen vaalijärjestelmän heikkous on juuri se, että hallitusvaihtoehdot eivät ole avoimesti valittavissa. Täällä äänestetään ensin - enemmän tai vähemmän mutuna pärstäkerrointa ja puoluetta - ja sen jälkeen jäädään odottamaan, millainen hallitus saadaan kasaan.

Suomessa pitäisi siirtyä Ruotsissa käytössä oleviin listavaaleihin. Blokkijärjestelmän etuna on se, että siinä äänestetään reilusti erilaisten hallitusvaihtoehtojen välillä.

Ajatelkaapa, kuinka paljon avoimempi Ruotsin mallin mukainen vaali on meidän vaaleihimme verrattuna.

Ensin kansalaiset äänestivät persut jytkyvoittoon ja kokoomuksen Suomen suurimmaksi puolueeksi. Sen jälkeen olemme seuranneet poliittista iltalypsyä, jonka lopputuloksen arvaaminen on kelvannut kansainvälisille vedonlyöntifirmoille. Hallitusohjelman yksityiskohdista tiedotusvälineille on Säätytalolta pyritty syöttämään vain sellaista tietoa, joka on jotenkin palvellut yleistä mielipidemuokkausta.

Vaalijärjestelmämme ansiosta menestyksen voi ulosmitata antamatta paljoakaan vastineeksi äänestäjille. Nähtäväksi jää kuinka hatara yhteys pihtisynnytetyn Kataisen hallituksen politiikalla ja vaalituloksella todellisuudessa on.

Useimmille puolueille blokkivaalit on vastenmielinen ajatus. Suomenmaa-lehti otti tähän jo kantaa: kepu ei blokkimuottiin mahdu. Toisaalta - eipä kepu mahtunut tällä kertaa hallitukseenkaan. Blokkivaali olisi hankala myös persuille, jotka saattaisivat yhtäkkiä joutua ihan vastuuseen lupauksista, joilla ovat jytkynsä saavuttaneet.

Oppositiossa ovat uudessa eduskunnassa molemmat Santeri Alkion perustaman maalaisliiton perilliset eli Perussuomalaiset (entinen SMP) ja Suomen Keskusta.

Urho Kekkosen kanssa riitautuneen Veikko Vennamon pientalonpoikainen protestisiipi on tullut pitkän ja mäkisen matkan reilussa 50 vuodessa. Nyt persut muodostavat eduskunnassa isoveljeään keskustaa suuremman ryhmän.

Persujen ja keskustan jännitteet sekä historia näkyvät varmasti opposition toiminnassa. Edessä on kilpalaulanta, jonka voittajasta ei tässä vaiheessa vaalikautta kannata ryhtyä lyömään vetoa.

Blokkivaaleissa persut ja kepu tuskin olisivat olleet samalla puolella. Toisenlaisessa vaalijärjestelmässä nykyisen kaltainen oppositio olisikin ollut hyvin epätodennäköinen.

P.S. Joka tapauksessa on hyvä, että hallitusneuvottelut on saatu päätökseen. Pohjois-Savoon ei tullut tällä kertaa Espooseen muuttaneen Kataisen tilalle omaa ministeriä, vaikka esimerkiksi luottopakit Kari Rajamäki ja Tuula Väätäinen väänsivät demareiden ydinryhmässä hallitusohjelmaa hartiavoimin aivan loppuun saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.