Palveluja estäviin hyökkäyksiin voi vain varautua

Laajavaikutteinen häiriö valtionhallinnon verkkosivustoissa kesti torstaina ensin puolisentoista tuntia aamupäivällä, mutta jatkui myöhemmin iltapäivällä. Keskiviikkoiset lyhyet häiriöt arvioitiin liittyneen samaan palvelunestohyökkäykseen.

Palvelujen käyttö estyi tai vaikeutui paitsi poliisin, hätäkeskuksen, verottajan ja rajavartiolaitoksen internet-sivustoilla myös tunnistautumispalvelu suomi.fi:n sivustolla.

Valtionhallinnon verkkopalvelut joutuivat palvelunestohyökkäyksen kohteeksi muun muassa viime vuoden elokuussa, minkä jälkeen sivustojen tietoturvaa parannettiin. Siitä huolimatta syyskuussa palvelunestohyökkäys kohdistui onnistuneesti suomi.fi-tunnistuspalveluun.

Hyökkäyksiä vastaan auttaa, jos järjestel-
mien tietoliikennekapasiteetti on niin iso, että palvelut jatkuvat lisääntyneestä liikenteestä huolimatta.

Jos taas palvelunestohyökkäys on kovin suuri, liikenteestä voi siivota haittaavan liikenteen pois niin sanotulla pakettipesurilla. Pakettipesuri on käytössä esimerkiksi valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksella (Valtori) ja sille oli käyttöä torstaina (Helsingin Sanomat 22.8.), mutta kuten paljastui, sekään ei aina auta. Hyökkääjä oli ilmeisesti löytänyt aivan uudenlaisen tavan läpäistä suojaus.

Palvelunestohyökkäyksiä ei käytännössä voi estää. Ne tulevat äkkiarvaamatta ja niiden taustalla voi olla kovin monenlaisia motiiveja. Teininörttejä voi yllyttää hyökkäyksiin näyttämisenhalu, rikollisia taloudellinen hyöty ja vihamielisiä valtioita hybridisotaharjoitukset tai pelkästään halu häiritä. Hyökkäyksiin voi siksi vain yrittää varautua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.