Pandadiplomatialla on sijansa, kun vain on muutakin

Presidentti Sauli Niinistö oli torstaina silminnähden närkästynyt siitä tavasta, jolla Kiinan presidentin Xi Jinpingin vierailusta kerrottiin etukäteen ja sen aikana.

Niinistö on sikäli oikeassa, että mediassa on ollut pandapilkkaa. On ollut myös ivaa tiedotustilaisuudesta, jossa ei saanut kysyä mitään. Niinistö kertoi, miten viime keväänä Washingtonissa oli käynyt samoin tiedotustilaisuudessa, kun presidentti oli Pohjoismaiden pääministereiden kanssa presidentti Barack Obaman luona.

Vierailu oli todella iso tapaus pienelle maalle kaukana kaikesta. Ehkä juuri siksi käynti synnytti kaikenlaisia kommentteja.

Eniten presidenttiä taisivat närästää väitteet arkuudesta ottaa esille vaikeita asioita. Torstaina suomalaistoimittajille tiedotustilaisuuden järjestänyt Niinistö huomautti, että valtionpäämiehet puhuivat enemmän ihmisoikeuksista ja oikeusvaltiosta kuin pandoista, joita Ähtärin eläinpuisto saa. Huomautus muistuttaa siitä tosiseikasta, että on hedelmällisempää puhua vaikeista asioista luottamuksellisesti kuin luottamusta repien julkisuuden kautta.

Niinistöllä on sitä paitsi kokemusta vaikeiden asioiden esille ottamisesta. Viime kesänä hän esimerkiksi esitti rohkeasti huolensa Venäjän presidentille Vladimir Putinille Itämeren jännitteisestä tilanteesta ja ehdotti, että alueen maat sopisivat lentämisestä alueella transponderit päälle kytkettyinä.

Maailmanpolitiikassa pienen pitää olla nöyrä isompiensa edessä. Nöyryys ei kuitenkaan saa merkitä nöyristelyä. Vaikuttaa siltä, että presidentti Niinistö on sanojen välisen eron ymmärtänyt oivallisesti. Pandadiplomatialla on sijansa, kun vain on muutakin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.