Pankkikriisistä ei ole iloa vasemmistolle

Rahamaailman sydämestä, New Yorkin pörssikadulta Wall Streetiltä alkunsa saanut vapaan markkinatalouden taloudellinen ja henkinen haaksirikko eivät ole hyödyttäneet juuri lainkaan poliittista vasemmistoa.

Massiivisia tukipaketteja tehtaillut presidentti Barack Obaman demokraattinen hallinto on päinvastoin päivä päivältä ahtaammalla republikaanien oikeiston siiven vyörytyksessä. Englannissa konservatiivit katkaisivat yhdessä liberaalidemokraattien kanssa työväenpuolueen 1990-luvulla alkaneen pitkän valtakauden. Keskustaoikeistolaiset puolueet jatkavat hallitusvallassa niin Saksassa, Ranskassa kuin Italiassakin.

Takavuosina talouselämän rajut heilahtelut johtivat välittömästi myös poliittisiin muutoksiin. Suomessakin on kuultu viime vuosina usein, että "tässä taloudellisessa tilanteessa meillä ei ole muita vaihtoehtoja". Jotkut ovat epäilleet tuota totuutta, mutta alkaa näyttää siltä, että mikä on totta Suomessa, on totta myös liki koko maailmassa.

Menivät asiat syteen tai saveen, niin eletään vapaan markkinatalouden ehdoilla ja pitäen huolta kansalaisten yhteisvoimin, että se toimii myös pankkijärjestelmän horjuessa holtittoman rahankäytön seurauksena.

Huomenna sunnuntaina perinteisen vasemmiston iskukyky pannaan koetukselle Ruotsin valtiopäivävaaleissa. Menneisyyden mahtipuolueella sosiaalidemokraateilla olisi nyt periaatteessa erinomaiset lähtökohdat lyödä yhdessä liittolaistensa Vasemmistopuolueen ja vihreiden avulla maltillisen kokoomuksen johtama porvarillinen allianssi. Vaikka demarien puheenjohtajaa Mona Sahlinia on hehkutettu vaalitilaisuuksissa "Ruotsin ensimmäisenä naispuolisena naispääministerinä", niin vaali-illan todellisuudesta näyttää tulevan huomattavasti karumpi.

Viimeisten gallupien mukaan demareiden kannatus on jäämässä alle 30 prosentin ja porvarillinen allianssi saamassa ehdottoman enemmistön valtiopäivillä. Vaarassa on, että punavihreän opposition kolmas pyörä, kommunistisen menneisyyden omaava Vasemmistopuolue, ei ylitä äänikynnystä ja jää näin paikoitta. Tällöin vasemmiston vaalitulos olisi kaikkien aikojen katastrofi.

Ruotsissa käydään etukäteen ankaria spekulaatioita, nousevatko äärioikeistolaiset ruotsidemokraatit, sverigedemokraterna, vaa'ankieleksi valtiopäivillä ja mitä siitä seuraisi? Mielipidemittausten perusteella nämä keskustelut ovat pelkkää ajantappamista ennen pääministeri Fredrik Reinfeldtin ja hänen hallituksensa selkävoittoa.

Vasemmisto on hallitusvallassa vielä kahdessa pohjoismaassa viidestä, Islannissa ja Norjassa. Gallupit kertovat, että öljymiljardeissa kylpevässä Norjassakin pääministeri Jens Stoltenbergin työväenpuolue on pudonnut oikeistolaista höyreä pienemmäksi. Suomessa SDP on pannut peliin kaikkensa kokoomuksen ja keskustan pysäyttämiseksi. Jostain syystä kansa ei innostunut vielä siitä - ja tokko innostuukaan?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.