Papereita ei edes tarvita

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakirjat ja niissä olevat tiedot ovat salassapidettäviä. Sivullisille asiakirjoja tai niissä olevia tietoja ei luovuteta, jollei asianosainen ole antanut siihen suostumusta.

Nämä ohjeet ovat selviä ja yksinkertaisia. Jokainen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen tuntee ohjeet.

Siitä huolimatta ohjeita rikotaan. Tietoisesti niitä joskus harvoin rikkovat juuri sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, jotka pääsevät käsiksi sähköisesti talletettuihin asiakirjoihin. Heillä ei kuitenkaan ole mitään asiaa sellaisten potilaiden tai asiakkaiden asiakirjoihin, joiden kanssa he eivät ammattinsa puolesta ole tekemisissä.

Salassapidettäviä asiakirjoja myös käsitellään huolimattomasti. Viime perjantaina ohikulkija löysi jälleen kerran Kuopiosta asiakirjoja, jotka syystä tai toisesta olivat päässeet ”karkuteille”. Tällä kertaa kyse oli Siilinjärven kunnan perhe- ja sosiaalipalvelujen asiakirjoista.

Viime talvena kadulta niinikään Kuopiossa löytyi Kuopion kaupungin kotipalvelun papereita.

Herää kysymys, miksi asiakirjoja ylipäänsä paperimuodossa on välttämätöntä kuljetella paikasta toiseen. Nykyaikainen tietotekniikka mahdollistaa sen, että tarvittaviin sähköisiin asiakirjoihin pääsee toimistojen ulkopuolellakin käsiksi hyvin helposti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.