Paperiton pankkitaivas

Ihan viime aikoina minusta on alkanut tuntua, että pankkiasioiden hoidossa tapahtuu niin paljon muutoksia, että sietoraja alkaa ylittyä.

Kun on asiakkaana pankissa, joka myy vakuutuksia, ja vakuutusyhtiössä ja kaupassa, jotka tarjoavat myös pankkipalveluja, niin on jo vanhastaan selvää, että näihin jokaiseen on ensinnäkin oltava omat käyttäjätunnuksensa, salasanansa ja avainlukulistansa, jotka turvasyistä välillä vaihdetaan ja joita ei missään olosuhteissa paljasteta kenellekään eikä säilytetä lähekkäin.

Jokainen palveluntarjoaja luonnollisesti uusii säännöllisin väliajoin omia verkkosivujaan. Joskus muutokset ovat avuksi, joskus eivät.

Kukin pankki pyrkii lisäksi omalla tavallaan kohti paperitonta virtuaaliunelmaa: asiakas asioi ainoastaan verkossa ja maksaa sen kautta. Rahahan on vain numeroita bittiavaruudessa ja laskut sähköisiä sykäyksiä, jotka nytkäyttävät sitä eri suuntiin. On ihan luontevaa, että tuo liikautus hoidetaan e-laskulla.

Pankit ovat jo pitkään veloittaneet paperisista tiliotteista, ja asiakkaita on houkuteltu ottamaan käyttöön e-maksut jopa arpajaisilla. Toistaiseksi niitä tosin käyttää ilmeisesti vasta noin joka viides meistä. Määrä nousee pakolla ensi vuonna, kun monessa tilanteessa näppärästä suoraveloituksesta luovutaan. Tilalle tulee suoramaksu, josta pitää sopia erikseen.

Kolme miljoonaa suomalaista on käyttänyt suoraveloitusta, joten aika moni joutuu järjestelemään asioitaan uudelleen. Miten mahtavat selviytyä muutoksesta ikäihmiset, joiden keskuudessa suoraveloitus on ollut yleistä?

Minäkin tilasin taannoin ensimmäisen e-laskuni, kun vakuutusyhtiö halusi virtaviivaistaa asiointiani niputtamalla vakuutukset yhteen ja laskuttamalla ne tasaisin välein. Jos yhtiöllä on asiaa, se lähettää meilin: sivuillamme on sinulle viesti, jossa voi olla lasku tai olla olemattakin. Tämähän on savolaislähtöiselle vielä ihan luontevaa viestintää, mutta jos viestissä tosiaan on lasku, se on kumminkin printattava, että siitä saisi jotain tolkkua. Paperilasku kun on siirretty sähköiseen muotoon sellaisenaan samoin muotoiluin. Laskua tutkaillaan ruudulla pienen ikkunapahasen kautta, jossa hiirellä haahuillaan niiden numeroitten perässä.

Ajattelin helpottaa tilannetta tilaamalla tämän maksun verkkopankkiini e-laskuna. Sinne se kyllä ilmestyy, mutta ei riitä, että maksan kiltisti ajallaan. Minun täytyy myös tallentaa laskun muodostus- ja ulkoasutiedot koneelleni, kuulemma että voin tarkastella sitä ”oikean näköisenä”. Siitä vain valitsemaan, että otetaanko .dtd vai .css vai ihan schematiedosto.xsd.

Jos tämän jälkeen tulee oikein ikävä entisiä aikoja, voin lisäksi katsella verkkopalvelussa erityistä kuvaa paperilaskusta! Sepä lämmittääkin mieltä kaiken muutoksen keskellä.

Periaatteessa kuitenkin asiointi onnistuu, kunhan on tietokone, sähköä, toimiva nettiyhteys ja lukulistat käsillä. Vaan tässä yhtenä päivänä en näin varustautuneena päässyt pankin etusivulle, siis sille ihan julkiselle, josta vasta ryhdytään kirjautumaan sisään.

Juu ei, sanottiin puhelinpalvelusta, ei kyse ole mistään viruksesta. Meidän kone ei vain nyt jostain syystä pidä sinun konettasi luotettavana. Vaihda selainta tai jos ongelma jatkuu, vie kone huoltoon.

Anteeksi kuinka?

Kyllä minäkin ihan mielelläni asioin verkkopankissa siihen aikaan, kun minulle sopii, enkä himoitse paperikasoja kotiin säilytettäväksi. Mutta joskus hiipii mieleen, että tukehdutaanko tässä kohta omaan virtuaalisuuteemme.

Ja mitä tapahtuu, jos ihminen vaikka sairastuu siinä määrin, että ei ole tikkana vahtimassa nettiin ilmestyviä laskujaan? Toisen ihmisen virtuaaliasioita on paha hoidella.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.