Papit ovat esimerkkejä

Kun pastori on avioliiton ulkopuolisessa suhteessa tai ottaa avioeron, se ei voi olla herättämättä seurakunnassa huomiota. Se ei ole yllättävää, koska kirkko on Suomessa vaikuttanut voimakkaasti yhteiskunnan arvo- ja moraalipohjan rakentumiseen.

Muutama vuosi sitten nykyinen kansanedustaja Ilkka Kantola erosi Turun piispan paikalta, kun hänen avioliiton ulkopuolinen suhteensa tuli julkisuuteen.

Parhaillaan kirkkoa kuohuttaa kaksikin pappien avioelämään liittyvää tapausta, joihin tuomiokapitulit ottavat aikanaan kantaa. Porvoon piispa Gustav Björkstrand hyllytti viidesti avioliitosta eronneen ahvenmaalaisen kirkkoherran. Hyllytyksen aikana asiasta tehdään selvitys.

Pohjanmaalla kirkkoherran ja kirkkovaltuuston jäsenen avioliiton ulkopuolinen suhde johti raskauteen. Lehtitietojen mukaan osapuolet eivät ole enää puheväleissä. Lapuan piispan Simo Peuran mukaan kirkkoherran asemaa tarkastellaan tuomiokapitulissa myöhemmin.

Vaikka kummassakaan tapauksessa ei puhuta rikoksista lainopillisessakaan merkityksessä, on oikein, että kirkossa niitä ei ohiteta olankohautuksella tai vaivautuneella hymistelyllä. Niiden käsittely on itseasiassa välttämätöntä. Papit ovat asemassa, joka vaatii monessa suhteessa esimerkillisyyttä.

Silti pappejaan ei pidä lähteä heppoisin perustein jaottelemaan heidän henkilökohtaisten ihmissuhdeasioidensa perusteella toimintakykyisiin ja -kyvyttömiin.

Avioerot ovat nyky-yhteiskunnassa arkea, eivätkä ne voi olla tavattomia papeillekaan. Mutta useamman kerran eronneen papin sanat jäävät tyhjiksi viimeistään silloin, kun hän tiedustelee alttarilla vihkiparilta valmiutta uskollisuuteen ja rakkauteen hyvinä ja pahoina päivinä, aina kuolemaan saakka.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.