Papit ovat esimerkkejä

Kun pastori on avioliiton ulkopuolisessa suhteessa tai ottaa avioeron, se ei voi olla herättämättä seurakunnassa huomiota. Se ei ole yllättävää, koska kirkko on Suomessa vaikuttanut voimakkaasti yhteiskunnan arvo- ja moraalipohjan rakentumiseen.

Muutama vuosi sitten nykyinen kansanedustaja Ilkka Kantola erosi Turun piispan paikalta, kun hänen avioliiton ulkopuolinen suhteensa tuli julkisuuteen.

Parhaillaan kirkkoa kuohuttaa kaksikin pappien avioelämään liittyvää tapausta, joihin tuomiokapitulit ottavat aikanaan kantaa. Porvoon piispa Gustav Björkstrand hyllytti viidesti avioliitosta eronneen ahvenmaalaisen kirkkoherran. Hyllytyksen aikana asiasta tehdään selvitys.

Pohjanmaalla kirkkoherran ja kirkkovaltuuston jäsenen avioliiton ulkopuolinen suhde johti raskauteen. Lehtitietojen mukaan osapuolet eivät ole enää puheväleissä. Lapuan piispan Simo Peuran mukaan kirkkoherran asemaa tarkastellaan tuomiokapitulissa myöhemmin.

Vaikka kummassakaan tapauksessa ei puhuta rikoksista lainopillisessakaan merkityksessä, on oikein, että kirkossa niitä ei ohiteta olankohautuksella tai vaivautuneella hymistelyllä. Niiden käsittely on itseasiassa välttämätöntä. Papit ovat asemassa, joka vaatii monessa suhteessa esimerkillisyyttä.

Silti pappejaan ei pidä lähteä heppoisin perustein jaottelemaan heidän henkilökohtaisten ihmissuhdeasioidensa perusteella toimintakykyisiin ja -kyvyttömiin.

Avioerot ovat nyky-yhteiskunnassa arkea, eivätkä ne voi olla tavattomia papeillekaan. Mutta useamman kerran eronneen papin sanat jäävät tyhjiksi viimeistään silloin, kun hän tiedustelee alttarilla vihkiparilta valmiutta uskollisuuteen ja rakkauteen hyvinä ja pahoina päivinä, aina kuolemaan saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.