Paras-hanke katkolla

Suomen kunnissa - ja etenkin pienissä kunnissa - seurataan ilmeisen suurella mielenkiinnolla, miten tuleva hallitus aikoo varmistaa riittävät kunnalliset palvelut kaikille kansalaisille.

Kuntien palvelurakenteita uudistavaa Paras-hanketta on viety eteenpäin nyt kahden vaalikauden ja pian kahdeksan vuoden ajan keskustalaisten kuntaministerien voimin. Hannes Manninen sai kivireen vetääkseen Matti Vanhasen ensimmäisessä hallituksessa, ja nyt päättyneellä nelivuotiskaudella työtä ovat jatkaneet Mari Kiviniemi ja Tapani Tölli. Esteitä on riittänyt, mutta tulostakin on tullut: jo yli sata kuntaa on kadonnut Suomen moninaiselta kuntakartalta.

Kokoomuksessa ja SDP:ssä on puhuttu kuitenkin kaiken aikaa nopeamman aikataulun ja yhä suurempien yksiköiden puolesta. Paras-hankkeen tavoitteeksi asetettua 20 000 asukkaan väestöpohjaa on pidetty liian pienenä. Yltiöpäisimmät fuusioijat ovat vaatineet maakuntien kokoisia kuntia, toiset ovat tyytyneet sentään hieman vähempään. Esimerkiksi kansliapäällikkö Kari Välimäen johdolla työskennellyt kuntien terveydenhuoltoa selvitellyt toimikunta esittää yhtenä vaihtoehtona maan jakamista 20 vahvaan peruskuntaan.

Eduskuntavaalien edellä kunta-asioista puhuttiin harvinaisen vähän, vaikka kunnalliset palvelut jos mitkä ovat lähellä jokaista suomalaista. Keskustapuolueen putoaminen oppositioon tietää joka tapauksessa käytännössä sitä, että Paras-hanke on nyt katkolla hallitusneuvotteluissa. Kokoomus, sosiaalidemokraatit tai perussuomalaiset tuskin haluavat lähteä jatkamaan keskustan linjalla, vaan puoltavat omia linjauksiaan.

Mitä vähempi, sitä parempi. Tällekin ajatukselle löytyy varmasti kannatusta hallitusneuvotteluissa. Kunnallinen itsehallinto on kuitenkin paljon muutakin kuin terveyspalvelujen järjestämistä. Kuntien määrää ei voi ratkaista vain yhden elämänalan tarpeiden mukaan, vaan on katsottava kokonaisuutta. Ihminen on enemmän kuin hallinnollinen suure, jonka elämää johdetaan taskulaskimella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.