Paras jatkaa

Neljän yläsavolaisen kunnan Paras-hankkeeseen syntynyt suma laukesi tiistai-iltana, kun Vieremän kunnanvaltuusto päätti jatkaa selvitystyötä sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistämisestä Iisalmen, Kiuruveden ja Sonkajärven kanssa.

Ratkaisu syntyi äänestäen, mutta numerot olivat selkeästi yhteistyön puolesta. Äänet jakautuivat 18-9, joten kaksi kolmasosaa kannatti yläsavolaista yhteistyötä siinä laajuudessa kuin on alustavasti sovittu.

Häviölle jäänyt yksi kolmasosa olisi halunnut säilyttää osan sosiaali- ja terveydenhuollosta oman kunnan päätösvallassa, mutta olisi ollut valmis kyllä siirtämään lasten päivähoidon laajemmalle kuntayhtymälle. Valtuustoryhmät hajosivat äänestyksessä, ja hävinneelle puolelle jäi muun muassa valtuuston puheenjohtaja Eveliina Vidgrén. Kun kyseessä ei ollut mikään luottamuslauseäänestys, niin Vieremän kunnallispolitiikka palautunee taas toviksi normaaliin päiväjärjestykseen - ainakin syksyn kunnallisvaaleihin saakka.

Epäilijöitäkin on helppo ymmärtää, sillä sosiaali- ja terveydenhuollon pääluokat ovat noin 60 prosenttia kunnan budjetista. Tuollaisen potin siirtyminen valtuuston ulottumattomiin merkitsee väistämättä kunnallisen demokratian kaventumista.

Yleiseltä kannalta Vieremän ratkaisu on toistaiseksi parasta Pohjois-Savon Paras-hankkeissa. Edes Ylä-Savoon on syntymässä nyt tavoitteiden mukainen yhteistyöalue, jonka 40 000 asukasta riittävät tuplaten turvaamaan tulevien vuosien kunnalliset palvelut sosiaali- ja terveyspuolella.

Monta muuta isoa ratkaisua jää vielä auki. Selviävätkö Lapinlahti ja Varpaisjärvi kaksistaan? Miten käy Pielaveden ja Keiteleen, miten Sisä-, Keski- ja Koillis-Savon? Haluavatko nykyiset valtuustot tehdä historiaa ja rakentaa kuntakentän uusiksi vai jättävätkö he väistämättömät ratkaisut seuraajilleen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.