Paras kutittaa vain päättäjiä

Voi hyvinkin olla, että me toimittajat olemme epäonnistuneet ainakin yhdessä asiassa, Paras-hankkeessa. Tarkoitan siis tätä paljon puhuttua ja kirjoitettua kunta- ja palvelurakenneuudistusta.

Valtio patistaa kuntia yhteistoimintaan, jotta palvelujen taso pystytään turvaamaan myös tulevaisuudessa ja vielä niin, etteivät kustannukset karkaa käsistä.

Näinhän tämä käsite yleensä selitään jos edes viitsitään mennä lyhennettä pidemmälle.

Kotona minulta kysyttiin onko se Paras sitä, että Iisalmesta täytyy mennä synnyttämään Kuopioon? Ei, se oli niin jo ennen Parasta, joka käynnistyi vuoden 2005 keväällä.

Monelle muullekin Paras on pelkkää sanahelinää. Toimittajien tehtävä on avata vaikeitakin asioita ja kirjoittaa niistä ymmärrettävästi.

Mutta Paras-suo on ollut poikkeuksellisen vetelä ja syvä. Virkamiehistä, asiantuntijoista ja politiikoista ei ole ollut juurikaan apua kansalaisten ymmärryksen lisäämisessä. Päinvastoin.

Koska pääpaino hankkeessa on sosiaali- ja terveyspuolella, lähdin testimielessä alasta vastaavan ministeriön nettisivuille. Selitys vaikeaselkoisuudelle näyttäisi olevan se, että hankkeella luodaan valmiuksia tilanteeseen, joka on meidän edessämme 15-20 vuoden kuluttua.

Sinänsä ymmärrettävää, että tulevaisuuden huolet eivät rivikansalaista hirveästi paina, tässäkin päivässä riittää painimista.

Mitään kouriintuntuvaa en tiedotteista löytänyt. Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanteen ääni kertoi, että uudistus koskettaa tavallista kuntalaista turvaamalla palvelut ja kuntien talous.

Käsi pystyyn, kuka tunsi kosketuksen?

Nauhoite jatkuu: Monessa paikkaa se ei asiakaspinnassa heti näy, mutta jossakin toisaalla palvelupisteet saattavat muuttua.

Iisalmen kaupunki julkaisi äskettäin omalla kotisivullaan Paras ABC:n ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pirjo Rytkönen onkin kaivannut asiasta kunnon kansalaiskeskustelua. Paras-hankkeen vaikutuksista on hänen mielestään liian vähän keskusteltu tavallisen kansalaisen kannalta.

Mutta mistä ja millä eväillä keskustelua käydään? Ylä-Savossa neljän kunnan selvitysmiehenä toimiva Arto Alanko on todennut, että Paras on tyypillinen, täysin päättäjien näpeissä oleva asia.

Kansalaisia hallinnolliset uudistukset koskettavat vasta sitten, kun joltain luukulta ei enää saakaan sitä palvelua, mitä on aina ennen saanut.

Omien kokemuksieni mukaan niitä palveluita ei saa tälläkään hetkellä.

Pitkään kuumeillut alle kaksivuotias poikani odotti lääkärille pääsyä aluesairaalan päivystyksessä yli 3,5 tuntia, vaikka paikalle oli tultu hoitajan kehotuksesta ja saatesanoin "nimenne on aivan listan kärjessä".

Vaikka tulevaisuuden terveyshuollon haasteet eivät tule kansalaisen lähelle niin pienten kuntien päättäjät tuntevat asemansa uhatuksi.

Palveluiden turvaaminen uhkaakin jäädä oman reviirin puolustamiseksi.

Lopulta kunnissa on kyse siitä, että Paras saattaa tehdä suuren osan niistä tarpeettomiksi. Jos kerran leijonan osa verorahoista käytetään yhteisen kuntayhtymän nimissä, mitä merkitystä rippeillä on? Luulen, että tämän kysymyksen vastaus aiheuttaa pelkoa muun muassa Iisalmen ympäryskuntien päättäjissä.

Kaikkein suurinta pelko on pienimmissä kunnissa. Kun kassassa on jaettavana enää lomitusrahat, on sama marssia suuremman syliin.

Yhteistoiminta, joka kattaa toteutuessaan suuren osan kuntien palveluja, on omiaan laajentumaan ja syventymään. Ihmisten arkea kun on vaikea pilkkoa hallintokunnittain.

Kirjoittaja on Savon Sanomien Iisalmen aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.