Paras vaieta?

Tiedotusvälineet vaikenivat aiemmin itsemurhista, koska uutisten arvioitiin yllyttävän muitakin vastaavanlaisiin tekoihin. Yhtä lailla jätettiin kertomatta vaikkapa kostoksi tai pilan päiten tehdyistä pommiuhkauksista, joitten vuoksi jouduttiin tyhjentämään esimerkiksi suuria tavarataloja.

Puhuminen hopeaa, vaikeneminen kultaa. Tämä perinteinen kansanviisaus oli kai toimitusten lähtökohtana, kun monta sinänsä kiintoisaa tapahtumaa sivuutettiin ilman mainintaa päivän lehdessä tai radiossa.

Viime vuosien muutamat suuret uutistapahtumat ja uusi viestintätekniikka veivät pohjan vanhalta ajattelutavalta. Myyrmäen liikekeskuksen pommiräjähdys ja Jokelan lukioturmat ovat olleet koko kansakuntaa vavahduttavia kokemuksia, joita on ollut pakko käsitellä laajasti myös tiedotusvälineissä - niin ikävältä kuin se monista asianosaisista tuntuikin.

Jokelan lukion häiriintynyt ammuskelija sai välittömästi matkijoita sekä Suomessa että ulkomailla. Yksi tapaus ilmeni jopa rauhallisella savolaisella maaseudulla, Maaningalla. Viime viikonvaihteessa tuhosivat tuhopolttajat mormonien kirkon Tampereella, eikä mennyt monta tuntia, kun samaa yritettiin jo Lappeenrannassa, jonka 1700-luvulla rakennettu puinen ristikirkko on Suomen kirkkoarkkitehtuurin harvinaisuuksia. Useilla muillakin paikkakunnilla Tampereen tulipalouutiset saivat pyromaanit liikkeelle.

Kirkon paloa ei voi kuitata hiljaisuudella sillä perusteella, että siitä kertominen panee alulle tuhoisan ketjureaktion. Tänään ei auta mitään, jos lehdet tai radio ovat vaiti ikävistä asioista. Internetissä tieto leviää kuitenkin liki reaaliajassa, ja ne jotka ovat alttiita seuraamaan esimerkkiä, löytävät sieltä riittävästi kimmokkeita toimilleen.

Valitettavasti. Sellaisia me ihmiset olemme.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.