Paras vaihtoehto

Ennustin kaksi viikkoa sitten kehysriihen alla, että eniten menoleikkauksia tulevat arvostelemaan ne, jotka ovat vaatineet vielä enemmän menoleikkauksia. Näin kävi.

Ennen kehysriihtä keskusteltiin siitä, paljonko valtiontaloutta tulee sopeuttaa. Tästä löytyi lähes sote-sovun kaltainen yksimielisyys. Asiantuntijoiden suositusten mukaisesti kaikki olivat ennen ja jälkeen kehysriihen samaa mieltä kokonaistasosta.

Siihen yksimielisyys jäikin, sillä sisällön osalta kaikki tuntui olevan jälleen väärin sammutettu. Kehuja on tullut vähemmän, moitteita sitäkin enemmän. Leikkauksilta ja veronkorotuksilta säästyneet ovat olleet ”viisaasti” hiljaa ja seuranneet vain sivusta, kun sopeutuksen kohteiksi joutuneet ovat purkaneet pettymystään..

Hallituksen valitsema tapa ulottaa toimenpiteet moniin asioihin ja moniin kansalaisryhmiin on ollut haastava. Pettymyksen aiheita on paljon ja siksi kriittinen keskustelu on laajaa ja se jatkuu lukuisten yksityiskohtien osalta vielä pitkään.

Jos olisi valittu vain muutamia kohteita, olisi keskustelun määrä ja laatu saattanut olla toisenlaista. Se olisi kuitenkin tarkoittanut todella isoa taakkaa niille toiminnoille ja ihmisille, joihin toimenpiteet olisi keskitetty.

Politiikassa on aina vaihtoehtoja. Niin pitääkin olla. Näin oli myös kehysriihen ratkaisuissa.

Monet puolueet, etujärjestöt ja asiantuntijat vaativat ennen kehysriihtä, että koko sopeutus tulee tehdä menoleikkauksin. Verotukseen ei kuulemma olisi ollut enää mahdollista tehdä mitään kiristyksiä. Näin vaati elinkeinoelämän järjestöjen rinnalla myös oppositiopuolue keskusta.

Juuri nämä samat tahot ovat kuitenkin moittineet erityisesti tehtyjä menoleikkauksia. Rehellisyyden nimissä heidän tulisi pikemminkin esittää kaksi kertaa suurempia menoleikkauksia. Kohteet voivat tietysti olla toisia kuin hallituksella, mutta suuruusluokan pitää olla kaksinkertainen.

Ei tule olemaan helppo listaus. Ei varsinkaan keskustalle, joka puheenjohtaja Juha Sipilän toimesta on vaatinut sopeutustoimia lisää jo tälle vuodelle. Odotan mielenkiinnolla keskustan eduskuntaryhmän vastalausetta leikkauslistoineen lisäbudjetin käsittelyn yhteydessä.

Pitäytyminen hallitusohjelman mukaisessa 50/50-periaatteessa tulo- ja menosopeutuksen osalta on arvopohjainen valinta. Jos tehdään vain menoleikkauksia, on hyvin vaikeaa saada taloustalkoisiin mukaan hyvätuloisia ja varakkaita kansalaisia. Heille kun ei makseta sellaisia etuuksia ja tulonsiirtoja, joita voisi leikata.

Nyt tehtävillä ratkaisuilla progressiivista eli tulojen ja varallisuuden määrän mukaisesti kasvavaa verotusta kiristetään 450 miljoonaa euroa. Tämä koskee niin ansiotulojen, pääomatulojen kuin perintöjenkin verotusta.

Vastaavasti pienituloisten tuloverotusta kevennetään perusvähennystä ja työtulovähennystä lisäämällä, yhteensä 100 miljoonaa euroa. Veroratkaisu on eniten tuloeroja kaventava koko vaalikaudella.

Nämä verotuksen oikeudenmukaisuutta lisäävät ratkaisut tehtiin siis vastoin keskustan kantaa. Heidän edustajansa ovat kyllä puhuneet vuosikausia tarpeesta verottaa suurituloisia enemmän, mutta siihen ryhdyttiin vasta keskustan poistuttua hallituksesta.

Valitettavasti muitakin veroja joudutaan nyt korottamaan. Osaan kansalaiset voivat omalla käyttäytymisellään vaikuttaa (esim. tupakkavero). Osasta verojen korotuksista on jätetty tietoisesti työllisyyssyistä teollisuus ulos (esim. sähkövero). Tämä tarkoittaa tietysti vastaavasti muiden, esimerkiksi kotitalouksien taakan kasvamista. Näitä vaikeita valintatilanteita kasvu- ja työllisyysnäkökulmasta oli useita.

Hallitus ei sopeuta taloutta vain menoleikkauksin. Samalla panostetaan kasvuun ja työllisyyteen. Tältäkin osin olen seurannut ihmetyksellä julkista keskustelua.

Kun esitin vähän ennen kehysriihtä mittavaa kasvu- ja työllisyyspakettia, kerrottiin jopa hallituskumppanien toimesta, että sellaiseen ei ole varaa. Onneksi kuitenkin oli.

Kasvu- ja työllisyyspaketilla panostetaan tämän ja ensi vuoden aikana yhteensä 600 miljoonaa euroa. Mukana on niin infrahankkeita, yliopistojen hakijasuman purkua ja pääomittamista, yritysten pääomasijoituksia, digitalouden edistämistä kuin median innovaatiotukeakin.

Paketti rahoitetaan myymällä valtion omaisuutta peräti 1,9 miljardilla eurolla. Osa myyntituloista käytetään valtion velan maksamiseen.

Koko kehysriihen suuri kysymys oli juuri velkaantuminen. Se tuntuu nyt unohtuvan. Kaikki ovat olleet lähes yksimielisiä siitä, että velkaantumiskehitys on pysäytettävä.

Kuvitteliko joku tosissaan, että 1,5 miljardin euron tasapainotus voitaisiin tehdä siten, ettei se koskisi ketään? Nyt se tehtiin siten, että se koskee lähes kaikkia.

Ei kuitenkaan kaikkia. Kaikkein heikompiosaiset jätettiin leikkausten ulkopuolelle. Toimeentulotukeenkin tulee täysimääräinen indeksikorotus.

Eikä indeksikorotuksia jäädytetty muiltakaan, vaan erilaisia etuuksia korotetaan yhtä paljon kuin palkkoja. Heikompiosaisille tulonsiirtojakin tärkeämpiä ovat julkiset palvelut. Ne jätettiin nyt leikkausten ulkopuolelle.

Eikä nyt voida laskea vain tämän ratkaisun välittömiä seurauksia. Lapsiperheetkin voivat laskea paljonko ne ovat hyötyneet esimerkiksi laskeneesta korkotasosta.

Hyöty on ollut asuntovelkaiselle lapsiperheelle tällä vaalikaudellakin moninkertainen lapsilisäleikkaukseen verrattuna. Puhumattakaan siitä, että tällä ratkaisulla voidaan säästää monta työpaikkaa. Työhän on edelleen parasta sosiaaliturvaa. Tosin oppositiolla on käsittämätön into päästä irtisanomaan kuntatyöntekijöitä. Sekin on hyvä muistaa vaihtoehtoja mietittäessä.

Kirjoittaja on SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Savonlinnasta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.