Parastakin terveydenhuoltoa täytyy uudistaa

Tiedelehti The Lancetin viime keskiviikkona julkaisema tutkimusraportti sai Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) julkaisemaan tiedotteen, jonka mukaan Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on maailman paras. Myöhemmin HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén totesi, että lisäväriä oli tiedotuksessa käytetty (Taloussanomat 29.6.).

Laajan tutkimuksen perusteella suomalainen järjestelmä on maailman parhaiden joukossa. Julkisrahoitteinen terveydenhuoltomme on laadussa ja saatavuudessa kärjessä Islannin, Norjan, Alankomaiden, Luxemburgin, Sveitsin ja Australian kanssa. Kustannus–laatu-suhteen ja oikeudenmukaisuuden mittareilla Suomi johtaa Sveitsin ja Islannin kanssa.

Uutisen perusteella monella heräsi kysymys, mihin sote-uudistusta enää tarvitaan näin valmiissa maailmassa. Vastauskin on yhtä ilmeinen ja luettavissa myös The Lancetin tulevaa kustannuskehitystä arvioivasta ennusteesta.

Parastakin järjestelmää on rukattava, kun väestön ikääntyminen johtaa kestävyysvajeeseen julkisissa palveluissa. Sote-uudistuksella pyritään hillitsemään laskennallista kustannusten kasvua kolmella miljardilla eurolla. Ilmeistä on, että maakuntia nykyistä suurempina järjestävinä yksiköinä tarvitaan.

Soten kannalta mielenkiintoista The Lancetin tuloksissa on USA:n sijoitus. Amerikkalainen terveydenhuolto on sekä maailman kalleinta että äärimmäisen tehotonta suhteessa käytettyyn rahaan. Tämä antaa aihetta epäillä markkinamekanismin voimakkaasti ohjaamaa terveydenhuoltoa, jonka kaltaista kokoomus ajaa valinnanvapaudellaan. Jos tulevatkin eduskuntavaalit käydään sote-teemoilla, niin The Lancetia luetaan keskusteluissa tarkkaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Valevarusmies palveluksessa

Ilmastotoimissa on vaara ajautua umpikujaan

Voiko seurakuntaa kutsua harrastusyhdistykseksi?

Brexit-neuvotteluissa varauduttava pahimpaan

Kiistelty saarnamies saapuu

Revontulten väriliukumaloisteita

Helle helli kotimaan matkailua

Alkon asema riippuu etämyynnin tulkinnasta

Populismin turistiluokka

Kaikkien aikojen vaalit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.