Parempaa palvelua, ei kiitos!

Seppo Kononen

Natsi-Saksan edesmenneitten johtajien puheita ei juuri siteerata enää meidän aikanamme, ja hyvä näin. Ainoita poikkeuksia on ilmavoimien marsalkan Herman Göringin suuhun pantu lausahdus, että ”aina kun kuulen sanan kulttuuri, poistan varmistimen browningistani”.

Rauhan oloissa ei pidä heilutella pistooleja, mutta aina on kuitenkin ajassa ilmiöitä, jotka saavat meidät höristämään korviamme tavallista tarkemmin.

Ainakin itse varaudun aina pahimpaan, kun poliitikot, korkeat viranomaiset tai yritysjohtajat ryhtyvät puhumaan ”yhteiskunnallisen palveluvarustuksen turvaamisesta”, ”palveluiden parantamisesta”, ”palveluverkoston kehittämisestä” tai ”kaikkien kuntalaisten peruspalvelujen tasapuolisesta kehittämisestä”.

Miksi pelätä noin kauniita puheita? Siksi, että niiden varjolla palvelut keskitetään yhä harvempiin keskuksiin ja jätetään yhä suuremmat alueet valtakunnasta oman onnensa nojaan.

Suomen perustuslaki ja Yhdistyneitten kansakuntien ihmisoikeuksien julistus takaavat periaatteessa kaikille yhtäläiset perusoikeudet syntyperään ja asuinsijaan katsomatta.

Meneillään olevat kunta- sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukset soveltuvat kovin huonosti tuohon ylevään yhtäläisyyden ihanteeseen.

Harvinaisen selkeä esimerkki on hallituksen linjaus, että alle 20000 asukkaan kunnat eivät voi päättää yksin sosiaali- ja terveydenhuollostaan. Hallituksen tavoite lie jalo, mutta käytännössä tuo linjaus riistää itsemääräämisoikeuden sadoilta tuhansilta kansalaisilta.

Mitä ajatellevat hallituksen toimista vaikkapa Kihauksestaan kuulut rääkkyläläiset. Pieni pohjoiskarjalainen saaristokunta on ulkoistanut sosiaali- ja terveyspalvelunsa yksityiselle Attendo-yhtiölle, ja mielipidekyselyjen mukaan kuntalaiset ovat erittäin tyytyväisiä saamaansa palveluun.

Miksi heidän pitäisi purkaa nyt hyvin toimiva järjestelmä ja taipua huonompaan palveluun yleisen edun nimissä?

Poliisi, pelastustoimi ja puolustusvoimat: kaikki ne ovat ”kehittäneet” voimallisesti toimintojaan kaupunkikeskuksiin syrjäseutujen parhaaksi.

Eikä tässä liene niiltä kaikki, vaan keskittäminen jatkuu. Helsingissä on hyvä hakata päätöksiä, kun hakkaajat eivät joudu itse koskaan kärsimään ratkaisujensa seurauksista.

Kaikkivoipa esivalta voi perustella – ja perusteleekin – päätöksiään matematiikalla.

Esimerkiksi poliisin sanotaan olevan paikalla keskimäärin parinkymmenen minuutin kuluttua hälytyksestä. Keskuskaupungissa apu löytyy varmasti nopeamminkin, mutta toisin on kymmenien tai jopa sadan kilometrin päässä toimialueen ulkokehällä. Siellä odotusaika saattaa olla jopa kolminkertainen keskiarvoon nähden, ja jokainen tietää, että odottavan aika on pitkä.

Suomessa eivät kasva vain tuloerot, vaan kansalaisia jaotellaan kahteen kastiin vähän alalla kuin alalla. Vaikka eri hallitukset ovat ottaneet muodollisesti Itä-Suomen sydämen asiakseen jo kohta parikymmentä vuotta, jostain syystä koviten koetellaan kuitenkin vuodesta toiseen meitä itäsuomalaisia.

Suomen väestöstä meitä itäsuomalaisia on pyöreästi seitsemäsosa. Mutta tapahtui tänä vuonna, kun opetusministeriö ryhtyi leikkaamaan ammattiopetusta: liki puolet leikkauksista kohdistui Itä-Suomeen.

Että se tästä alueellisesta tasa-arvosta.

Meillä on nyt kuuden puolueen yhteishallitus, joka näennäisesti on sisäisesti hajanaisempi kuin yksikään sen edeltäjistä. Miksi nimenomaan se on jäämässä historiaan yhteiskunnan toimintojen vahvimpana keskittäjänä?

Vastaus löytyy hallituspuolueiden historiasta.

Meiltä on unohtunut, että vaikka hallituspuolueilla on eroja, valtapuolueita yhdistää pyrkimys vahvaan keskusjohtoisuuteen.

Kokoomus on sitä vanhalta kuningasmieliseltä pohjaltaan, vasemmisto sosialismin peruina. Vihreät syntyivät kansalaisliikkeenä, mutta ovat muuttuneet puolueeksi, joka haluaa koko yhteiskunnan tiukkaan kontrolliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.