Parempaa takana

Kotitaloudet ovat huomanneet asian jo laskuja maksaessaan, ja varmistus tuli viime viikolla Tilastokeskukselta: palkansaajien reaaliansiot ovat laskeneet viime talvena, tammi-maaliskuussa, noin yhdellä prosentilla vuoden takaisesta. Prosentti sinne tai tänne ei tunnu äkkipäätään paljolta, paitsi tes-neuvotteluissa, joissa prosentinkin saaminen työnantajilta on ollut työntekijöille viime vuosina työn ja tuskan takana.

Palkat ovat nyt nousseet keskimäärin 2,1 prosenttia. Palkansaajain kannalta se ei riitä, kun inflaatio on nostanut hintoja samaan aikaan yli kolmella prosentilla. Suomi on ollut pitkään alhaisen inflaation maa, joka on pitänyt myös lainakorot historiallisen alhaalla. Nyt tämä aika paratiisissa on ilmiselvästi päättymässä. Paremmat ajat eivät ole tällä vaalikaudella edessä, vaan takana.

Talouselämän odotukset ovat sinällään varsin korkealla näinä aikoina. Vaikka suuryritysten pörssikurssit ovat yleisesti pudonneet tuntuvasti alkuvuoden aikana, monet yhtiöt tekevät kelpo tulosta. Vienti vetää, vaikka työvoimakustannusten väitetään olevan karkaamassa käsistä Suomessa kilpailijamaihin verrattuna.

Talouden hyvä vire ei riitä pysäyttämään valtion velkaantumista. Optimistisimpien arvioiden mukaan valtiontalous saadaan jonkinlaiseen kuriin vuoteen 2015 mennessä. Hyvä on, jos näin käy. Yli eikä ympäri ei kuitenkaan päästä siitä, että vähintään tämän vaalikauden ajan kaikki suomalaiset joutuvat maksamaan tavalla tai toisella yhteistä valtionvelkaa erilaisten verojen ja maksujen korotuksina. Kreikan, Portugalin ja Irlannin tie on myös Suomen tie, jos kohta toivottavasti hieman vähemmän kivikkoisena.

Minkä valtio ottaa lisää kansalaiselta, se on pois hänen yksityisestä kulutuksestaan. Siitä kärsivät palveluammatit. Valtion pitäisi taata työtä mahdollisimman monelle, mutta kireä verotus johtaa aivan päinvastaiseen tulokseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.