Parempaa takana

Kotitaloudet ovat huomanneet asian jo laskuja maksaessaan, ja varmistus tuli viime viikolla Tilastokeskukselta: palkansaajien reaaliansiot ovat laskeneet viime talvena, tammi-maaliskuussa, noin yhdellä prosentilla vuoden takaisesta. Prosentti sinne tai tänne ei tunnu äkkipäätään paljolta, paitsi tes-neuvotteluissa, joissa prosentinkin saaminen työnantajilta on ollut työntekijöille viime vuosina työn ja tuskan takana.

Palkat ovat nyt nousseet keskimäärin 2,1 prosenttia. Palkansaajain kannalta se ei riitä, kun inflaatio on nostanut hintoja samaan aikaan yli kolmella prosentilla. Suomi on ollut pitkään alhaisen inflaation maa, joka on pitänyt myös lainakorot historiallisen alhaalla. Nyt tämä aika paratiisissa on ilmiselvästi päättymässä. Paremmat ajat eivät ole tällä vaalikaudella edessä, vaan takana.

Talouselämän odotukset ovat sinällään varsin korkealla näinä aikoina. Vaikka suuryritysten pörssikurssit ovat yleisesti pudonneet tuntuvasti alkuvuoden aikana, monet yhtiöt tekevät kelpo tulosta. Vienti vetää, vaikka työvoimakustannusten väitetään olevan karkaamassa käsistä Suomessa kilpailijamaihin verrattuna.

Talouden hyvä vire ei riitä pysäyttämään valtion velkaantumista. Optimistisimpien arvioiden mukaan valtiontalous saadaan jonkinlaiseen kuriin vuoteen 2015 mennessä. Hyvä on, jos näin käy. Yli eikä ympäri ei kuitenkaan päästä siitä, että vähintään tämän vaalikauden ajan kaikki suomalaiset joutuvat maksamaan tavalla tai toisella yhteistä valtionvelkaa erilaisten verojen ja maksujen korotuksina. Kreikan, Portugalin ja Irlannin tie on myös Suomen tie, jos kohta toivottavasti hieman vähemmän kivikkoisena.

Minkä valtio ottaa lisää kansalaiselta, se on pois hänen yksityisestä kulutuksestaan. Siitä kärsivät palveluammatit. Valtion pitäisi taata työtä mahdollisimman monelle, mutta kireä verotus johtaa aivan päinvastaiseen tulokseen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.