Parempaankaan ei ole nyt mahdollisuuksia

Opposition tehtävänä on haastaa hallitus asiassa kuin asiassa. On siis ennenkuulumatonta, että oppositiopuolueen johtaja kehottaa paheksumaansa hallitusta jatkamaan vaalikauden loppuun. Puoli vuotta keskustaa johtanut Juha Sipilä teki kuitenkin tämän tempun tällä viikolla, ja on saanut myös kuulla siitä. Yksi kovimmista arvostelijoista on ollut toisen ja suuremman oppositiopuolueen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Jyrki Kataisen johtama kuuden puolueen hallitus ei harjoita missään nimessä keskustan mieleistä politiikkaa. Erityisesti kuntauudistuksessa puolue on täysin eri linjoilla kuin rajua keskittämislinjaa ajava hallitus.

Puheenjohtaja Sipilä on vasta ensimmäisen kauden kansanedustaja ja täten vielä eräänlainen untuvikko konkareitten joukossa. Politiikan kovan ytimen ulkopuolelta tulleena hänestä ei ole ehtinyt kouliutua vielä täysiveristä poliittista peluria, vaan hän pystyy vielä arvioimaan asioiden tilaa puolittain ulkopuolisen asiantuntijan silmin. Hallitukselle tarjottu lupaus hallitsemisesta vaalikauden loppuun saakka ei ole näin ollen untuvikon sinisilmäisyyttä, vaan varsin tosipohjainen näkemys vallitsevasta poliittisesta tilanteesta Suomessa.

Vaikka hallituksen politiikka ei keskustaa miellytä, ei enemmistöhallitukselle ole olemassa viime vuoden eduskuntavaalien tuloksen perusteella parempaa vaihtoehtoa. Vaikka Soini moittii nyt Sipilää lepsuudesta oppositiojohtajana, niin nimenomaan Soini itse ratkaisi asiat niin eduskuntavaalien jälkeen, että hallituksen pohjaksi tuli se, mikä tuli.

Vaalien suurena voittajana Soinille ja hänen puolueelleen tarjottiin hallitusvastuuta, josta he kuitenkin kieltäytyivät. Perussuomalaisten vapaaehtoinen vetäytyminen jätti kentän vapaaksi sosiaalidemokraateille, jotka käyttivät avautuneen mahdollisuuden täysimääräisesti hyväkseen.

Ja käyttävät edelleenkin, kun hallitus on istunut jo puolentoista vuotta. Matti Vanhasen toisen hallituskauden johtava oppositiopuolue jatkaa henkisesti oppositiossa nyt hallituksen sisällä paitsi eduskunnan ratkaisevissa äänestyksissä, joissa se mukautuu muitten hallituspuolueitten joukkoon.

Hallituspohjaa olisi mahdollista vaihtaa, jos perussuomalaiset kääntäisivät kelkkansa ja suostuisivat tukemaan kokoomuksen eurolinjaa. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että Soinin ja hänen kumppaneittensa näkemykset olisivat tässä katsannossa muuttuneet.

Toinen vaihtoehto enemmistöhallitukselle olisi kokoomuksen, SDP:n ja keskustan hallitusliittouma. Se taas kariutuu demarien vastahankaan.

Keskusta on onnistunut saamaan takaisin ison osan menettämästään luottamuksesta. Mielipidemittauksissa se lähentelee jo SDP:tä toiseksi suurimpana puolueena. Gallupit ovat kuitenkin vain gallupeja, todellista merkitystä on vain vaaleissa saavutetuilla äänillä. Nykyisen poliittisen voimansa kasvattamista Juha Sipilä voi yrittää tosissaan vasta vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.