Parempi ennakoida

Selvitysmies Antti Tanskaselta kysyttiin viime viikon lopulla, voivatko veronmaksajat joutua miljarditappioiden maksajiksi, jos hänen esittämänsä elvytystoimet hyväksytään, mutta yritykset eivät kykenekään maksamaan takaisin saamansa vastikkeellista tukeaan. Tanskasen vastaus oli hyvä: tappioita voi tulla, mutta vähemmän kuin siinä tapauksessa, että yritystoiminnan annetaan lamaantua tekemättä mitään.

Juuri näin asia on. Konkurssit ja lisääntyvä työttömyys maksavat yhteiskunnalle - siis veronmaksajille - yleensä paljon enemmän kuin se, että yrityksille luodaan turvalliset edellytykset toimia ja työllistää.

Pohjois-Savon TE-keskus ja Pohjois-Savon liitto ovatkin oikealla asialla, kun hakevat valtiolta liki 6 miljoonan euron tukipakettia Koillis-Savon, Varkauden seudun ja Ylä-Savon rakenneongelmien lievittämiseen. Varkaus ja Koillis-Savo on jo hyväksytty äkillisen rakennemuutoksen alueiksi, ja ne ovat siten oikeutettuja tukeen.

Ylä-Savossa tukitoimet kuitenkin olisivat ehkäiseviä, sillä äkillisen rakennemuutoksen kriteerit eivät ainakaan vielä ole täyttyneet.

Toivottavasti ne eivät täytykään. Tähän pyritään tuella, jota alueelle haetaan.

Ennusmerkit Ylä-Savossa eivät ole hyvät. Soinilansalmen saha on päätetty lopettaa, samoin Fazerin leipomo. Ponsse käy parhaillaan yhteistoimintalain mukaisia neuvotteluita henkilökuntansa kanssa, ja vasta niiden päätyttyä nähdään, millaisiin toimiin maineikas vientiyritys ryhtyy.

Yhteiskunnan pitää lievittää jo syntyneitä ongelmia ja niiden seurauksia, mutta tärkeämpää on pyrkiä ehkäisemään ongelmien syntymistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.