Parempi ennakoida

Selvitysmies Antti Tanskaselta kysyttiin viime viikon lopulla, voivatko veronmaksajat joutua miljarditappioiden maksajiksi, jos hänen esittämänsä elvytystoimet hyväksytään, mutta yritykset eivät kykenekään maksamaan takaisin saamansa vastikkeellista tukeaan. Tanskasen vastaus oli hyvä: tappioita voi tulla, mutta vähemmän kuin siinä tapauksessa, että yritystoiminnan annetaan lamaantua tekemättä mitään.

Juuri näin asia on. Konkurssit ja lisääntyvä työttömyys maksavat yhteiskunnalle - siis veronmaksajille - yleensä paljon enemmän kuin se, että yrityksille luodaan turvalliset edellytykset toimia ja työllistää.

Pohjois-Savon TE-keskus ja Pohjois-Savon liitto ovatkin oikealla asialla, kun hakevat valtiolta liki 6 miljoonan euron tukipakettia Koillis-Savon, Varkauden seudun ja Ylä-Savon rakenneongelmien lievittämiseen. Varkaus ja Koillis-Savo on jo hyväksytty äkillisen rakennemuutoksen alueiksi, ja ne ovat siten oikeutettuja tukeen.

Ylä-Savossa tukitoimet kuitenkin olisivat ehkäiseviä, sillä äkillisen rakennemuutoksen kriteerit eivät ainakaan vielä ole täyttyneet.

Toivottavasti ne eivät täytykään. Tähän pyritään tuella, jota alueelle haetaan.

Ennusmerkit Ylä-Savossa eivät ole hyvät. Soinilansalmen saha on päätetty lopettaa, samoin Fazerin leipomo. Ponsse käy parhaillaan yhteistoimintalain mukaisia neuvotteluita henkilökuntansa kanssa, ja vasta niiden päätyttyä nähdään, millaisiin toimiin maineikas vientiyritys ryhtyy.

Yhteiskunnan pitää lievittää jo syntyneitä ongelmia ja niiden seurauksia, mutta tärkeämpää on pyrkiä ehkäisemään ongelmien syntymistä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.