Parturi ja sen veli

"Suomi on yhdistysten luvattu maa", on usein kuultu sanonta. Yhdistysrekisterin mukaan Suomessa on tällä hetkellä 130 000 erilaista yhdistystä, mikä vahvistaa kyseisen sanonnan paikkansa pitävyyden.

Olen elämäni aikana ollut mukana monenlaisessa yhdistystoiminnassa. Erilaiset yhdistysten perustamisideat poukkoilevat päänupissani jatkuvasti.

Yhdistysrekisteriä selailemalla on kiintoisaa tarkkailla, millaisia yhdistyksiä Suomeen on perustettu. Markku- ja Sari -nimisillä, kuhmolaisen tanssin ystävillä, Kaakkois-Suomen verovirkailijoilla sekä minipossujen omistajilla on omat yhdistyksensä.

Mutta millaisen ennen kuulumattoman yhdistyksen minä voisin perustaa? Mieleeni pätkähtää yksi ihmisryhmä, jolla ei omaa yhdistystä vielä ole. Tämä unohdettu joukko on parturien veljet.

Parturien veljet ry:n tarkoitus on koota yhteen eri puolilla Suomea hajallaan asuvia parturien veljiä sekä järjestää heille ohjattua virkistystoimintaa ja vertaistukea.

Yhdistyksen käytännön toimintaan kuuluvat parturien veljille tarkoitetut retket, illanvietot ja teemapäivät, joissa jäsenten välistä yhteenkuuluvuuden tunnetta lujitetaan mukavan yhteisen tekemisen merkeissä.

Parturien veljet ry:n aatteellinen päämäärä on saada parturien veljet yhdessä sanoiksi pukemaan parturin veljeydestä nousevia monenlaisia tunteita, kipeitäkin sellaisia.

Yleinen ensimmäisenä mieleen tuleva asia parturin veljeydestä on ilmaisen hiustenleikkuun mielikuva. Yhteisten pohdintojen tarkoitus on kuitenkin päästä pintaa syvemmälle pohtimaan sitä, mitä parturin veljeys minuuden rakentumisen kannalta oikeastaan tarkoittaa vai tarkoittaako se mitään.

Uuden yhdistyksen ensimmäisen tehtävä on jäsenistön kartoittaminen. Kiireellisintä on selvittää, kuinka monta parturin veljeä Suomessa kaiken kaikkiaan on.

Toiseksi yhdistyksen päämääränä on päästä perille siitä, mitkä asiat parturien veljiä yhdistävät ja mitä yhteisiä ominaisuuksia heissä on. Voidaanko parturien veljistä profiloida tiettyjä persoonallisuustyyppejä?

Entä mitkä ammattialat ovat erityisen edustettuina parturien veljien keskuudessa? Liittyykö parturin veljeys parturin veljen hiusten kuntoon ja esimerkiksi kaksihaaraisten hiusten vähäisempään esiintymiseen?

Parturien veljet aikoo perustaa jäsenrekisterin, josta poimitut tilastolliset harvinaisuudet ovat tilastonpitäjien erityisen mielenkiinnon alla. Parturin veljellä saattaa nimittäin itselläänkin olla veli, joka on ammatiltaan parturi. On myös mahdollista, tosin erittäin harvinaista, että tälläkin veljellä on veljenä parturi.

Oma luku sinänsä ovat entisten parturien veljet, jotka eivät sinänsä tähän tilastoon enää kuulu, mutta joilta ei kuitenkaan yhteisen yhdistystoiminnan ovea haluta sulkea.

Parturien veljet on yleishyödyllinen ja sitoutumaton yhdistys, jonka ensiaskeleena Facebookiin on perustettu Parturien veljet -yhteisö.

Aika kuitenkin näyttää, tuleeko parturien veljistä suomalaisen kansalaisyhteiskunnan keskeinen suunnannäyttäjä, poliittinen puolue vai jääkö se vain yhden muuramelaisen parturiyrittäjän veljen suomalaisen yhdistystoiminnan luovaa potentiaalia kunnioittavaksi päähänpistoksi.

Kirjoittaja on muun muassa Suomen paikalliskulttuuriyhdistyksen varapuheenjohtaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.