Paskanmättö kannattaa

Perussuomalaisten hidalgo Timo Soini käyttää uutukaisessa kirjassaan railakasta ja elävää kieltä. Yllätys olisi ollut, jos teksti olisikin ollut puisevaa. Taattua Soinia se on.

Puoluetovereita Soini kutsuu muun muassa tomppeleiksi ja hönöiksi.

Kirjasta välittyy kuva hajanaisesta puolueesta, jonka kiistaton kunkku on Timo Soini. Ilman häntä perussuomalaiset olisi pienpuolue. Soinin taitavuutta kuvaa juuri se, mistä perussuomalaiset on puolueena juostu kasaan. Suhtautuminen sellaisiin kysymyksiin kuin Nato, maahanmuutto, EU ja avioliittolaki eivät ole koko puoluetta yhdistäviä tekijöitä. Tämä on toki käynyt selväksi jo aikaisemminkin.

Yhteistä jäsenistölle on vain protesti ja eliitin kritiikki sekä se, että niitä kanavoi ja ohjaa Timo Soini.

Miksi Soini kirjoitti Peruspomon?

Eurovaaleihin hän ei lähde; eduskuntavaaleihin on vielä pitkä matka; eikä Soini ole myöskään aikeissa luopua politiikasta ja puheenjohtajuudesta.

Mikä erityinen kulminaatiopiste juuri nyt on käsillä? Äkkiseltään ajoitus tuntuu erikoiselta, mutta ei se sitä ole. Tällaiselle poliittiselle testamentille on tilaa. Huomiota ei ennätä varastaa edes SDP:n lähestyvä puheenjohtajavaali.

Soinilla on varmasti sanomisen tarve. Vuosien ”paskanmättö” häntä selvästi tympii, joten omaa motivaatiota on testattava kirjaprojektin kautta. Siksi hän vihjaa pohtineensa myös kotimaan politiikan jättämistä. Samalla pitäisi virittää puolue uusiin haasteisiin, joiden päätavoite on historian suurin jytky eduskuntavaaleissa.

Oleellista lienee se, että kirja sopii perussuomalaisten kehitysvaiheeseen. Myös muualla Euroopassa oikeistopopulistiset puolueet ovat ryhtyneet kirkastamaan imagoaan, kun on tullut aika tavoitella hallitusvastuuta.

Kirja on kuin puhdistautumisriitti, jolla Soini yrittää karistaa sonnat puolueen rattaista ja omilta harteiltaan.

Samalla Soini avaa ajatteluaan ehkä selvemmin kuin koskaan aikaisemmin. Se saattaa viehättää uusia äänestäjiä, mutta varmasti teksti on pettymys monille, jotka ovat olleet tähän saakka lojaaleja Soinille.

Kuntavaaleissa ja eduskuntavaaleissa puolue haali riveihinsä ennen näkemättömän sekalaisen joukkion ja menestyi hyvin. Nyt Soini kuitenkin kertoo aika tylysti, mitä mieltä hän on seitsemän äänen varavaltuutetuista.

Soini syyttää mediaa siitä, että se pitää julkisuudessa ihan vääriä perussuomalaisia:

Mitä väliä sillä on, jos joku huru-ukko jossain kirjoittelee jotain?” Soini kysyy ja väittää, että ”puolueen sivupoluilla menee muutama hönö, jotka eivät edes pysyisi pinnalla, ellei media heitä nostaisi”.

Soini ei tunnu pitävän oleellisena sitä, että huru-ukot, hönöt ja pököpäät ovat päässeet julkisuuteen hänen ansiostaan. Ei kai kaikesta voi syyttää mediaa. Soini jättää tietoisesti käsittelemättä sen, miten tärkeitä nämä hönöt ovat olleet puolueen äänestäjinä.

Tulee mieleen maata kiertävälle radalle laukaistu avaruusalus, joka korkeutta riittävästi otettuaan irrottaa nousuun tarvitun kertakäyttöisen kantoraketin.

On toki ymmärrettävää, että Soinia kismittää, kun energia menee kytöjen sammuttamiseen. Siinä sivussa on pitänyt rakentaa uskottavaa polkua vastuulliseksi hallituspuolueeksi.

Juuri tästä taitaa olla kysymys: kirjan tarkoitus on vakuuttaa äänestäjät ja todennäköisimmät hallituskumppanikandidaatit persujen–tai edes Soinin–hovikelpoisuudesta. Ei Soini muutenkaan pidä itseään pelkkänä oikeistopopulistina, mutta hänestä olisi kiva, että muutkin sen tajuaisivat.

Soini moittii monia näkyviä puoluetovereitaan tavalla, jota ei ole suomalaisessa politiikassa aikaisemmin nähty.

Aika herkullista on lukea kritiikin kohteeksi joutuneiden vastauksia. Niistä näkyy, etteivät useimmat halua joutua poikkiteloin Soinin kanssa. Ainoastaan Pohjois-Savon Pentti Oinonen täräyttää takaisin, kuten on aina tehnyt: Perus-Pena murehtii, onko Soinin lääkitys kohdallaan.

Aika näyttää, parantaako vai heikentääkö Peruspomo puolueen ja Soinin imagoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.