Patria tunnustaa aina sen, mikä jo tiedettiin

Puolustustarvikevalmistaja Patria järjesti keskiviikkona suuren tiedostustilaisuuden puhdistaakseen ilmaa suomalaismiehen kuolemaa Ugandassa seuranneen kohun jäljiltä.

Jälleen valtionyhtiön johto kertoi sen verran, mitä tulenarasta asiasta pystyi eli ei kovin paljon. Olennaista uutta ei tullut ilmi nytkään. Kansalaiset ovat saaneet alusta saakka tapausta koskevat tiedot median uutteran tutkivan toimitustyön ansiosta. Patria on tunnustanut vain sen, mikä on jo paljastunut.

Ylipäänsä yhtiön seikkailuista maailmanlaajuisen asekaupan harmailla ja sysimustilla alueilla tuskin tiedettäisiin mitään ilman murheellisen kuolemantapauksen pakottamaa julkisuutta.

Ydinkysymys kuuluu yhä, oliko itsenäisesti toimineen liikemiehen käyttö tunnustelijana uusilla markkinoilla yksittäistapaus vaiko vähintään hiljaisesti hyväksytty käytäntö. Vahingon puolesta Patrian puolelta puhuu se, että vientilupaa Ugandaan ei olisi luultavasti kuitenkaan myönnetty.

Perustelu vain lisää tapauksen traagisuutta. Suomalaismiehen yritys oli sekä äärimmäisen riskialtis että todennäköisesti joka tapauksessa tuomittu epäonnistumaan.

Toisaalta Patrian myyntijohtajan tekemä virhearvio kuulostaa sitä epäuskottavammalta, mitä enemmän yhtiö vakuuttelee Ugandan mahdottomuutta asevientikohteena. Uutisoinnin myötä suurelle yleisöllekin on tullut selväksi, että Uganda on presidenttinsä itsevaltaisesti johtama diktatuuri, joka käy sotaisaa sisäistä valtataistelua ja on osallisena verisissä alueellisissa konflikteissa.

Tällaisten maa-arvioiden pitäisi olla Patrian kaltaisessa yhtiössä niin perustavanlaatuista tietoa, ettei nyt nähtyjä vahinkoja pääse syntymään. Suomen kaltaisen länsimaisen demokratian pitää ylipäänsä pysyä mahdollisimman kaukana Ugandan kaltaisen maan aseistamisesta. Tapaus on joka suhteessa ruma, sitä ei mikään selittely muuksi muuta.

Entisen ministerin Suvi Lindénin rooli tapahtumissa pysyy yhä hämäränä. Sekä Lindén että Patria kiistävät, että yhteisellä asialla olisi oltu. Lindén ei kuitenkaan toiminut Ugandassa myöskään YK:n valtuuttamana, kuten hän aluksi selitti. Lindéniä ja uhria yhdistää toisiinsa muun muassa puoluetausta kokoomuksessa. Ennen pitkää ex-ministerinkin on tultava asiassa avoimesti julkisuuteen.

Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo lupasi keskiviikkona, että yhtiö aikoo tiukentaa prosessejaan siirtämällä maakohtaisen harkinnan myyntiorganisaatiosta johtoryhmän vastuulle. Hyvä niin, mutta ennen kaikkea yhtiön toiminnan täytyy muuttua läpinäkyvämmäksi. Epämääräisen suhmuroinnin sortovaltioissa ja konfliktialueilla täytyy loppua.

Eduskunnan käsittelyssä olevaan tiedustelulakipakettiin sisältyy suojelupoliisia valvovan uuden viranomaiselimen perustaminen. Vastaava ulkopuolinen valvoja olisi tarpeen myös asevalmistajalle, josta valtio yhä omistaa enemmistön.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.