Patterilla parhaimmin

Vappuaattona rennosti naureskeleva mies käveli median eteen Hawthornessa, Kaliforniassa, ja ilmoitti kertovansa perustavasta muutoksesta energia-alalla.

Elon Musk, sähköautoyhtiö Teslan perustaja ja pääjohtaja, julkisti huhumyllyn pohjustamassa tilaisuudessa koteihin tarkoitetun, seinään pultattavan akkupaketin. Samalla kerrottiin myös isoihin energiavarastoihin skaalautuvista akkujärjestelmistä, mutta sulavalinjainen, monissa väreissä myytävä Powerwall-kotiakku oli selvästi seksikkäämpi julkistus ja tilaisuuden tähti.

Ajatus on säilöä uusiutuvien energianlähteiden, lähinnä aurinkokennojen, tuottama sähkö akkuihin niiksi ajoiksi, kun sähköä tarvitaan eikä aurinko paista. Järkevä, taloudellinen tapa hallita tuotannon suuria vaihteluita on tuuli- ja aurinkovoiman kynnyskysymyksiä.

Toinen ajatus on, että rivi Powerwall-pattereita autotallin seinällä tekee kotitalouden riippumattomaksi sähköverkosta ja suuryhtiöistä.

– Tappoiko Tesla juuri ydinvoiman ja fossiilisen energian, otsikoivat useat amerikkalaismediat.

Vastaus on tietenkin: ei.

PayPal-nettimaksuyhtiöllä vaurastuneessa Elon Muskissa on samaa kuin Applen edesmenneessä luojassa Steve Jobsissa: Rohkeat visiot, kyky toteuttaa niitä, rento ja karismaattinen esiintyminen sekä taito paketoida ja markkinoida ideat houkuttelevasti. Pääkonttoritkin ovat samoilla kulmilla Palo Altossa, Kalifornian piilaaksossa.

Kun Jobs tai nyt Musk esittelee uuden kodinkoneen, hän ei kerro esittelevänsä uutta kodinkonetta hintaan 99,95, vaan laitteen joka muuttaa maailman ja tekee elämästä elämisen arvoisen.

Teslan Powerwall on siis litium-akkupaketti, joka on makean näköinen ja helposti hankittava. Se on ensitietojen mukaan myös selvästi kilpailijoita halvempi kilowattituntia kohti. Suurtuotannon odotetaan vielä laskevan hintaa.

Teknisesti ja teholtaan laite ei ole poikkeuksellinen.

Niin sanottiin myös Applen iPod-soittimesta, iPhone-puhelimesta ja iPad-tabletista. Jännä nähdä, pystyykö Tesla samaan, tekemään aurinkosähköstä massojen haluaman helpon kulutustuotteen. Ainakin markkinat ovat nyt, sanoisinko, sähköistyneet.

Muskin mukaan 160 miljoonaa akustopakettia riittäisi siirtämään USA:n ja 900 miljoonaa koko maailman kestävään energiaan. Joka tosin täytyy myös tuottaa jollain.

Suomessa on noin 2,5 miljoonaa kotitaloutta. Vähän yli 3 000 euron hintainen 10 kWh:n Powerwall-paketti joka kotiin maksaisi ilman asennuksia ja lisälaitteita 7,5 miljardia. Ydinvoimalan hinta. Päälle vielä katonlappeet täyteen aurinkokennoja.

Teslan puuhia tulee tietysti verranneeksi European Batteries Oy:n Varkauden akkutehtaaseen, joka käynnistyi suurin toivein 2010. Kesän 2013 konkurssin jälkeen jatkajan saaminen on ollut vaikeaa.

Uuden teknologian markkinoilla on kovin helppo olla liian varhain tai liian myöhään, liian pienesti tai liian isosti. Monta kilpailijaakin on kaatunut.

Onko aika kypsä? Tekeekö Tesla sen, mihin varkautelaisrahkeet eivät ikinä olisi riittäneet?

Tesla ja japanilainen Panasonic rakentavat Nevadaan jättitehdasta, Gigafactorya. Se on noin 4,5 miljardin euron hanke. Varkaudessa rahaa paloi noin 70 miljoonaa.

Gigafactoryn suunniteltu tuotantokapasiteetti on 35 GWh. Varkauden tehtaan maksimi, johon se ei koskaan päässyt, oli noin 100 MWh. 350-kertainen ero.

Vanha sanonta tietää, että isoilla pojilla on isot lelut. Akkukäyttöiset, tietenkin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.