Pekkarisen mukaantulo tuo vipinää keskustaan

Mauri ei ole tehnyt vielä tehtäväänsä, Mauri ei saa mennä. Näin lie ajatellut ainakin Mauri Pekkarinen itse, kun hän on päättänyt lähteä tavoittelemaan toistamiseen keskustan puheenjohtajuutta Rovaniemen puoluekokouksessa kesäkuussa. Voi olla, että moni muu on puolueessa samaa mieltä hänen kanssaan.

Puoluekokoukseen on valmistauduttu tähän saakka lähinnä Paavo Väyrysen ehdoin. Hyvin menneen presidentinvaalin innoittamana kunniapuheenjohtaja tulkitsi, että puolue ei kykene nousemaan viime kevään eduskuntavaalien aiheuttamasta alhosta ilman häntä. Räväkkä kampanjanavaus ja etenkin kampanjoinnin rahallinen puoli sai Mari Kiviniemen ja muun nykyisen puoluejohdon takajaloilleen. Vähältä piti, ettei keskusta joutunut hajaannuksen tilaan juuri, kun kaikki näytti taas kääntyvän parhain päin puolueen näkökulmasta.

Rovaniemen kokouksesta on Pekkarisen ilmoituksen myötä tulossa nyt eräänlainen kahden vuoden takaisen Lahden puoluekokouksen toisinto. Puheenjohtajuudesta kilvoittelivat kaksi vuotta sitten Matti Vanhasen jälkeen Kiviniemi, Pekkarinen, Väyrynen ja Timo Kaunisto, joista viimeksi mainittu jäänee nyt pois kisasta.

Väyrynen kärsi Lahdessa rökäletappio, kun taas Pekkarinen antoi kelpo vastuksen Kiviniemelle. Pääministeriys ja raskas vaalitappio söivät Kiviniemen uskottavuutta, kunnes hän on lähtenyt ilmiselvästi parantamaan otettaan oppositiojohtajana. Viime aikojen kuumissa poliittisissa kärhämissä Kiviniemi ja Pekkarinen ovat olleet selkeä tutkapari puolueessa ja julkisuudessa. Eduskunnasta pudonnut Väyrynen joutuu hakemaan näkyvyytensä uutteralla jalkatyöllä keskustan kentällä.

Jos asetelma säilyy nykyisellään, Rovaniemellä on luvassa kaikkien aikojen kovin puheenjohtajataisto - todellinen poliittinen kolmiodraama. Väyrynen lisää todennäköisesti kannatustaan Lahteen verrattuna, mutta mielenkiintoisin hahmo on ilman muuta Pekkarinen: päätyykö keskustaväki kaksi vuotta katsottuaan, että ärhäkkä Pekkarinen olisi iästään ja sukupuolestaan huolimatta sittenkin maltillista Kiviniemeä parempi vaihtoehto nostamaan keskustaa oppositiosta takaisin vallan kahvaan?

Syksyn kunnallisvaalien läheisyys suosinee Pekkarista, sillä keskustan on pakko voittaa vaalit. Tv-tentteihin on hyvä saada edustaja, joka ei pelkää haastaa hallituspuolueita asiassa kuin asiassa.

Hetki ennen Pekkarisen ilmoitusta kertoi MTK:n maitoasiamies Sami Kilpeläinen pyrkivänsä keskustan puoluesihteerin tehtäviin. Kainuulaislähtöinen Kilpeläinen tuntee työnsä puolesta kentän ja on ravakan miehen maineessa.

Hän voi olla hyväkin vaihtoehto maltilliselle Timo Laaniselle, joka uhrautui Lahdessa, jotta omavaltainen Jarmo Korhonen saatiin pois sihteerin paikalta. Laaninen on virkavapaalla keskustan äänenkannanttajan Suomenmaan päätoimittajan tehtävistä, joten sanansa puolueen asioista hän saa sanoa, kävi Rovaniemellä miten tahansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.