Pelastus löytyy metsästä?

Helsingin kaupunkisuunnittelijat ovat arvioineet Helsingin Sanomien mukaan, että kaupungin väkiluku nousisi vuoteen 2050 mennessä peräti 860000 henkeen eli pyöreästi puolella nykyisestä. Hallitusten nimellisistä alueellistamistavoitteista huolimatta elämänmeno keskittyisi yhä tiiviimmin pääkaupunkiin ja sen kehyskuntiin.

Itä- ja Pohjois-Suomi ovat kamppailleet vuosikymmeniä sen puolesta, että koko maa säilyisi asuttuna ja elinvoimaisena. Poliittinen voima ei ole kuitenkaan siihen riittänyt. Nyt maakunnat ovat saamassa kuitenkin uuden ja hieman yllättävänkin puolustajan, kun Suomen luonnonsuojeluliitto on lähtenyt julkisesti vastustamaan Helsingin jatkuvaa ja yletöntä kasvua.

Tosin luonnonsuojeluliittokaan ei ole nostanut kapinalippua tasapuolisen aluepolitiikan tai maakuntien väestön oikeuksien puolesta. Ensi sijassa se kantaa huolta pääkaupunkiseudun metsistä ja puista, joiden olemassaoloa jatkuva rakentaminen uhkaa.

Luonnonsuojeluliiton aiemmat kampanjat maakuntien Suomen metsän petojen puolesta tai metsien avohakkuita vastaan ovat herättäneet maakunnissa ristiriitaisia tunteita ja jopa jyrkkää vastarintaa paikallisessa väestössä. Liiton pyrkimyksessä Helsingin kasvun rajoittamiseen maakunnat voivat esiintyä nyt suojelijain kanssa samassa rintamassa, joskin eri perustein: maakunnat omien ihmistensä, suojelijat etelän puiden puolesta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.