Peli venyy viime minuuteille jatkuakseen kuukausia

Torstaina puoliltaöin kreikkalaiset lopulta toimittivat listan toimenpiteistä, joihin Kreikka on valmis saadakseen lisää lainaa entisten velkojen maksamiseksi.

Lopultakin, huokasivat varmasti euroryhmän virkamiehet ja poliitikot. Kreikan nykyisen hallituksen peli on ollut röyhkeää pokeria, jossa pääministeri Alexis Tsipras on uskonut pitävänsä valttikortteja käsissään. Totuuden hetki koitti, kun osakemarkkinat eivät romahtaneetkaan Kreikan euroeron eli niin sanotun Grexitin uhan vuoksi alkuviikosta. Päinvastoin paljastui, että ero eurosta on väistämätön, jos velkojien vaatimuksia ei noudateta.

Torstaiyön lista on jokseenkin juuri se, jonka kreikkalaiset kansanäänestyksessä selvin numeroin hylkäsivät ja jonka Kreikan parlamentti perjantai-iltana nuristen hyväksyi. Silti asian käsittelyissä oli kyse aivan eri asioista. Kansanäänestys oli pelkkää teatteria, jossa kuvaannollisesti kysyttiin, onko kivaa, jos teitä kuritetaan. Vastaus oli siksi odotettu.

Parlamentti puolestaan joutui hyväksymään kurituslistan selkä seinää vasten, koska lista on vielä pahemmalta tulevaisuudelta pelastava lisälainahakemus. Kyse on nyt myös kokoluokaltaan aivan eri luokan asiasta kuin viikko sitten, sillä Kreikka haaveilee saavansa 53,5 miljardin euron lainapaketin kolmeksi vuodeksi.

Jo tänään lauantaina euroryhmä käsittelee Kreikan tukihakemusta. Jos valtiovarainministerit eivät pääse helposti sopuun, sunnuntai-iltana on luvassa jälleen ankara vääntö, kun euromaiden päämiehet kokoontuvat Brysselissä ratkaisemaan, voiko Kreikka pysyä euroalueessa.

Kreikka olisi todennäköisesti heitetty rajuin ottein ulos euroalueesta, jos kyse olisi pelkästään rahasta. Talousvaikeuksien tartunnan riski on eliminoitu jo aikaa sitten.

Kreikan merkitys on geopoliittisesti suuri, mistä hyvä osoitus oli Euroopan keskuspankin (EKP) entisen pääjohtajan Jean-Claude Trichetin Frankfurter Allgemeine -lehdelle antama lausunto. Ranskalainen arvioi, että geopoliittisen tartunnan riskiä on aliarvioitu Euroopassa eikä vähiten Saksassa. Lausunnollaan hän tarkoittaa, että Grexit voisi johtaa poliittisiin levottomuuksiin paitsi Kreikassa, myös Balkanilla. Trichetin mielestä levottomuusriskiä lisäävät Kreikan kulttuuriset yhteydet Ukrainaan ja Venäjään ortodoksisen uskonnon vuoksi. Toisaalta levottomuuksien kourissa kamppailevat Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka ovat lähellä Kreikkaa.

Ranskan presidentin François Hollanden kommentti Kreikan toimenpide-ehdotuslistasta oli perjantaina moniselitteinen: mitään ei ole vielä tehty, kaikki voidaan tehdä. Onkin eri asia luvata ja tehdä kuin vain luvata. Suomen on omalta osaltaan syytä huolehtia, että lupaukset johtavat myös tekoihin.

Kun Kreikka sitten saa kolmivuotisen lainapakettinsa, yksityiskohdista väännetään kuukausia. Niinpä Grexit on syytä pitää takataskussa sen varalta, että Kreikka alkaa jälleen temppuilla.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.